2-4-ORDNINGEN PÅ SOKKELEN:

Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

STORE FORSKJELLER: Mange sjøfolk i Norge jobber like mange uker som de har fri, mens flere grupper på norske plattformer jobber to uker og får fire uker fri. Det provoserer sjøfolket. Foto: TU.no
STORE FORSKJELLER: Mange sjøfolk i Norge jobber like mange uker som de har fri, mens flere grupper på norske plattformer jobber to uker og får fire uker fri. Det provoserer sjøfolket. Foto: TU.no

– Patetisk at de syter, sier en matros som jobber i beredskapstjenesten i Nordsjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknisk Ukeblad har skrevet en rekke artikler om den særnorske 2-4-ordningen, som innebærer at plattformarbeidere jobber i to uker og har fire uker fri. Det har skapt reaksjoner blant flere av våre lesere, blant annet hos dem som har denne ordningen.

Flere peker på at de har en risikofylt jobb, at de er borte fra familien sin i 14 dager, går glipp av høytider, barnebursdager og at arbeidstiden på 12 timer hver dag i to uker rettferdiggjør fire uker fri etter endt vakt.

Kompensasjon

Et årsverk for en norsk arbeidstaker i full stilling, uten overtid, er normalt sett 1750 timer. Dette er basert på 37,5 timer arbeidstid i uken, fem ukers ferie og et gjennomsnittlig antall hellig- og høytidsdager.

Arbeidere med 2-4-rotasjon har det imidlertid annerledes. Ferien er for det første innbakt i turnusen og tas ut i friperioden. I tillegg jobber de døgnkontinuerlig, som betyr at de er på plattformen 24 timer i døgnet.

Siden en plattform også drives 24 timer i døgnet, må mange av dem jobbe på natten. I arbeidsmiljøloven står det at nattarbeid ikke er tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig.

I en plattforms tilfelle er altså nattarbeid nødvendig. Derfor har fagforeningene og operatørene kommet frem til at flere grupper arbeidere på norske plattformer skal ha en 2-4-ordning for å kompensere for ugunstige arbeidstider.

Et typisk årsverk for en plattformarbeider i en 2-4 ordning er 1460 timer.

Les også: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland

Kunne ikke drevet riggene uten oss

Men hva med dem som jobber i en 2-2- eller 4-4-ordning på skip i de samme områdene?

Teknisk Ukeblad har snakket med matros Jan Olav Vadseth, som jobber 4-4 og har vært på skip i Nordsjøen i 14 år.

I år skal han feire jul borte fra familien sin. Dette i en periode i året som stort sett byr på dårlig vær. Det er ikke uvanlig at stuerten mister ribba i gulvet på grunn av grov sjø.

Han sier oljearbeidere som jobber i to uker og har fire uker fri glemmer arbeiderne som jobber på vannflaten under dem.

– Jeg synes det er patetisk at plattformansatte som har en 2-4-ordning syter når mediene setter søkelyset på ordningen. De bør tenke på dem som er rundt på feltet. Uten oss hadde de ikke hatt muligheten til å drive riggene, sier Jan Olav Vadseth til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette gjør oljearbeiderne i ukene de har fri

Jobber 700 timer mer

Så la oss ta regnestykket: Et typisk årsverk for en plattformarbeider i en 2-4 ordning er 1460 timer. Et typisk årsverk for en skipsarbeider er 2160 timer, altså 700 timer mer.

Seniorrådgiver Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet vil ikke mene noe om denne forskjellen. Hun advarer i stedet mot å sammenligne timeantall.

– Et timeantall, på generell basis, sier ikke noe om belastningen i jobben. Det er stor forskjell på å sortere tørrfisk og være økonomiarbeider i en kommune. Noen ganger er det greit å jobbe i 11 timer, andre ganger 13 timer. Dette er forskjellig fra uke til uke, arbeid til arbeid og fra person til person, sier hun.

– Det viktigste for oss er at folk ikke sliter seg fullstendig ut og blir syke, sier Johnsen.

Les også: Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

Mye uvær

Om få uker reiser Vadseth ut på områdeberedskapsskipet sitt sammen med 13 kolleger.

Oppgaven deres er å passe på en spesifikk rigg et eller annet sted i Nordsjøen. Der skal de stå i all slags vær og være tilgjengelige i tilfelle det bryter ut brann, en mann faller over bord eller andre ulykker inntreffer.

I alle tilfeller jobber de like mange uker som de får fri. Noen er på 2-2, andre på 4-4 og noen på 6-6.

Les også: Dette studiet gir ingeniørlønn etter to år

– Minst like viktig jobb

I motsetning til plattformansatte vasker Vadseth sin egen lugar og sine egne klær. Jobber han natt, må han jobbe natt fire uker i strekk.

– Hverdagen på skip er preget av lite søvn. Vi har også øvelser ofte. Vi er utsatt for hav, vind og andre naturkrefter hele året. Jeg må innrømme at det er surt å ligge nedfor en rigg og vite at vi har mindre fritid og lavere lønn enn de som er rett over oss, sier han.

– Nå skal vi snart ha et mellomoppgjør, der Rederiforbundet oppfordrer til moderasjon. Det synes jeg er urimelig når det er vi som har dårligst lønn og ordninger. Målet mitt er ikke at vi skal ha en 2-4-ordning, men å synliggjøre at vi har en minst like viktig jobb som plattformarbeiderne, sier han.

Les også: Goliat skal tåle en titusenårsstorm

Alltid ute

Vadseth påpeker at de som jobber på vannflaten ofte opplever røffere arbeidsvilkår enn de som jobber på plattformene.

– De fleste riggene står jo fast på bunnen og er ikke like utsatt for vær som oss. Og i motsetning til supplyskipene er vi alltid der ute uansett om det er orkan eller ei. Mange plattformarbeidere i 2-4-ordning sier det er en belastning at de er borte fra familien i to uker. Vi er også borte i to uker, men også i fire uker og noen ganger lenger uten noe ekstra fritid når vi går av vakt, sier Vadseth.

Les også: Her hogges plattformer opp. Like ved drives fiskeoppdrett

Forstår medlemmene

Direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) representerer 8000 medlemmer som jobber i sjøfartsnæringen.

Han sier det er fullt forståelig at medlemmene blir provosert av at ordningene er så forskjellige.

Han påpeker samtidig at de er i en konkurransesituasjon hvor internasjonale aktører kan operere på norsk sokkel på lokale vilkår.

– Dette skaper en konkurransevridning som ikke de flytende plattformene er stilt ovenfor. Utenlandske selskaper kan underby oss på tjenester på norsk sokkel. Når det blir mange nok av disse selskapene vil det skape en nedadgående spiral som betyr at vi mister jobbene i vår egen forgård, sier han.

Les også: Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske

Etterlyser bedre regulering

– Vi ligger på havflaten og jobber med plattformene. Vi bidrar til en næring som er grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, men vi må finne oss i å konkurrere mot utlendinger på lokale vilkår på havflaten. For oss er ikke utfordringen 2-4, men å beholde eksisterende ordninger, sier han.

– Hva mener du må gjøres?

– Det handler først og fremst å sikre likeverdige konkurranseforhold for nordmenn på egen sokkel. Skal vi lykkes i dette må myndighetene stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår slik at man ikke konkurrerer på lønnsnivå, men heller på kompetanse og grad av spesialisering. Vår frykt er at myndighetene ikke evner å sikre likeverdige konkurransevilkår for norske rederier og sjøfolk. Klarer de ikke det vil dette slå beina under virksomheten vår, sier han.

– Nordsjøen er vår gyteplass for fremtidig kompetanse både til rederiene, til plattformene og hele den maritime klyngen. Ødelegger vi dette, rammer det hele den maritime næringen i Norge, sier Sande.

Les også: – Oljeindustrien har nådd toppen

Må ikke gå mot 2-4

Norsk Rederiforbund er den største arbeidsgiverorganisasjonen på norsk sokkel.

Forhandlingssjef Pål Tangen sier det ville vært svært uklokt å overføre 2-4-ordningen til sjøfolk.

– Lønnen til sjøfolkene og sokkelarbeideren er et produkt av tarifforhandlinger over tid mellom partene innenfor det systemet vi har i Norge, med henvisning til arbeidstvistloven og hovedavtalen, sier han.

– Hvis norske offiserer og underordnede i maritim næring skal være konkurransedyktige i et internasjonalt marked er det helt avgjørende at rotasjonsordningene ikke endres i retning av den norske sokkelarbeiderens.

Les også:

Her trengs det flere enn i oljebransjen

Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Selvdestruerende plugg kan spare 14 riggdøgn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere
Siste nytt
01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus