Azarov: – Protestene i Ukraina ligner et kupp

Demonstranter samler seg på barrikadene ved Uavhengighetsplassen i Kiev mandag. Foto: Reuters
Demonstranter samler seg på barrikadene ved Uavhengighetsplassen i Kiev mandag. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene og sammenstøtene i Ukraina har alle kjennetegnene til et statskupp, mener landets statsminister Mykola Azarov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren kom med kommentaren under et møte med en gruppe ambassadører fra vestlige land mandag. Han sa også at den ukrainske opposisjonen «lever i den tro at den kan overprøve gjeldende lover og regler» og hevdet at han hadde fått nyss om at opposisjonen planlegger å beleire nasjonalforsamlingen.

Samtidig oppfordrer president Viktor Janukovitsj demonstrantene i landet om å protestere fredelig og at både demonstranter og politi holder seg til loven.

– En dårlig fred er bedre enn en god krig, sa Janukovitsj da han mandag for første gang kommenterte de voldsomme demonstrasjonene i landet de siste dagene.

Les også: Solberg: Ukraina opplever test for demokratiet

Flere hundre tusen ukrainere har de siste dagene protestert mot at Janukovitsj trakk seg fra å undertegne en avtale som ville knytte Ukraina tettere til EU, etter manges mening på grunn av sterkt press fra Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU oppfordrer til ro

EU oppfordrer til ro i landet og ber myndighetene om å vise tilbakeholdenhet etter de siste dagenes uroligheter.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov sammenligner demonstrasjonene i landet med et kupp. Foto: Reuters Ukrainas statsminister Mykola Azarov sammenligner demonstrasjonene i landet med et kupp. Foto: Reuters

Samtidig opplyser EU-kommisjonen at president Janukovitsj mandag ringte til kommisjonens president José Manuel Barroso og sa at han vil sende en ukrainsk delegasjon til Brussel for å diskutere «enkelte aspekter» av frihandels- og samarbeidsavtalen.

Barroso svarte med å ønske delegasjonen velkommen og sa at kommisjonen er rede til å diskutere deler av avtalen som allerede er ferdigforhandlet, men at det ikke er aktuelt å gjenoppta noen form for forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin fordømmer demonstrasjoner i Ukraina

Test for demokratiet

Statsminister Erna Solberg (H) er bekymret for situasjonen i Ukraina og understreker at myndighetene må tåle folkets protest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man må tåle at et slikt stort politisk veivalg møter en reaksjon i befolkningen, sier hun om myndighetenes reaksjon på de store protestene mot at Ukraina sa nei til en tettere tilknytning til EU. Hun mener det ikke er noen tvil om at det har vært vesentlig russisk press inne i bildet i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin mener på sin side at demonstrasjonene i Ukraina er et forsøk fra utenforstående krefter på å felle landets valgte myndigheter.

Les også: -Ekspert: – Tror ikke dette vil dabbe av

Trosset forbud

Nesten 10.000 aktivister trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs gater. De krever nyvalg etter at regjeringen avviste samarbeidsavtalen med EU.

Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er lei av disse gangsterne og bandittene. Alt er korrupt. Vi vil stå nærmere vanlige land, ikke Russland, sier 51 år gamle Ivan Filipovitsj til nyhetsbyrået AFP. Mandag kveld meldes det imidlertid om at det er rolig i Kiev.

Bakgrunn: Et storpolitisk spill rundt Ukraina

Ifølge Reuters deltok rundt 350.000 EU-vennlige ukrainere søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange demonstranter ble banket opp av politiet, og flere ble også pågrepet.

Mye korrupsjon

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt sier at det ligger mer bak de store demonstrasjonene enn misnøye med at EU-avtalen ble avvist.

– Janukovitsj har ikke gjort noe for vanlige mennesker, og økonomien er fortsatt elendig. Han har bare brukt makten til å berike seg selv og sin familie, forteller han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bukkvoll har merket seg at enkelte sentrale parlamentsmedlemmer har forlatt presidentens parti.

Les også: Trosser forbudet mot å demonstrere i Ukraina

– Det er et tegn på at protestene har effekt, sier han.

Parlamentet kan ikke kaste presidenten selv, men hvis han mister flertallet blir det svært vanskelig for Janukovitsj å gjennomføre sin politikk.