KrF og Venstre om Neda-avslag: – Dette er trist

TRIST: Trine Skei Grande mener det er beklagelig at Neda og hennes familie fikk nok et avslag på søknaden om opphold i Norge. Arkivfoto: NTB scanpix
TRIST: Trine Skei Grande mener det er beklagelig at Neda og hennes familie fikk nok et avslag på søknaden om opphold i Norge. Arkivfoto: NTB scanpix

Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er svært beklagelig at familien til tolv år gamle Neda igjen har fått avslag. Men ingen av partiene vil kritisere Utlendingsnemnda (UNE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er svært uenig i vedtaket. Dette er sterkt beklagelig, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

– Jeg skulle virkelig ønske at denne saken så annerledes ut, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal.

Under høstens regjeringsforhandlinger fikk de to partiene kjempet igjennom et prinsipp om at flere asylbarn skal få opphold, og at praksisen skal bli mer skjønnsbasert. Nå er prosessen med å få endret regelverket godt i gang, opplyser Skei Grande til NTB.

– Vi håper å ha det klart før jul, sier hun.

Bakgrunn: Nytt avslag for Neda (12) og hennes familie

Ikke kritisere

Verken Skei Grande eller Toskedal vil imidlertid kritisere UNE for at de mandag igjen fattet vedtak om at Neda Ibrahims familie ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge. Familien ble sendt til Jordan i juni etter å ha bodd ti år i Sandnes i Rogaland.

– UNE følger det regelverket som foreligger. Nå er det opp til oss politikere å få endret forskriftene. Ansvaret ligger hos oss, sier Toskedal.

SV-leder Audun Lysbakken er derimot svært skuffet over UNEs nye avslag.

– Ti års opphold i Norge må da trumfe innvandringspolitiske hensyn, skriver Lysbakken i en Twitter-melding mandag.

Les også: Stadig flere asylbarn forsvinner fra norske mottak

– Psykisk terror

Rødt-leder Bjørnar Moxnes går enda lenger og omtaler avslaget som «psykisk terror».

– Vi må få slutt på at barn blir kasteballer i asylsystemet, slik Neda har blitt. Enda en gang har enkeltpersoner i UNE opptrådt som eneveldige dommere som verken tar hensyn til norsk rettsoppfatning eller internasjonale konvensjoner. Det er på tide å erstatte UNE med en asyldomstol for å ta vare på asylbarnas rettssikkerhet, skriver Moxnes i en pressemelding.

Les også: Jussprofessor: – UNE snur regelverket på hodet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus