Nytt avslag for Neda (12):Uvisst om Nedas familie vil anke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsnemnda har nok en gang gitt tolv år gamle Nedas familie avslag på søknad om opphold. Det er usikkert om familien vil anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Neda-saken
  • I juni ble familien Ibrahim returnert til Jordan etter ti år på Dale asylmottak i Sandnes i Rogaland. Familien består av foreldrene og fire barn: Neda på tolv år og tre søsken som nå er elleve, åtte og fem år gamle. De to yngste er født i Norge.
  • Familien kom til Norge høsten 2003. De opplyste at de er palestinere fra Irak. Senere er det fastslått at de kommer fra Jordan.
  • Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2006 og har søkt om omgjøring av asylavslaget fem ganger. Men Utlendingsnemnda (UNE) har opprettholdt avslaget.
  • Identiteten til familien ble først endelig avklart da foreldrenes pass ble oppdaget under politiets ransaking i mars nå i år. I avhør etter ransakingen erkjente foreldrene at de er jordanske statsborgere
  • Familiens advokat, Arild Humlen, brakte det siste avslaget inn til rettslig prøving. Dommen falt i Oslo tingrett 8. november og opphevet UNEs vedtak.
  • Utlendingsnemnda kunne velge å anke denne dommen eller fatte et nytt vedtak. Et nytt vedtak. med avslag for familien ble fattet mandag.
  • Nemnda konkluderer med at det ikke er grunnlag for å endre tidligere vedtak. Nemndas vurdering er at innvandringsregulerende hensyn veier tyngre enn to av familiemedlemmenes helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste.

– Det er for tidlig å si hva som vil skje videre. Det spørs i det hele tatt om familien vil tåle en ny rettslig prøving av saken, ut fra deres helsesituasjon. Det er ikke sikkert de, i samråd med støttegruppa, ønsker en ny tøff runde i tingretten, sier familiens forsvarer, Arild Humlen, til NTB.

Det er ikke noen tidsfrist på en eventuell anke på UNEs vedtak, opplyser forsvareren.

Nytt UNE-avslag

Familien Ibrahim ble sendt til Jordan i juni, etter ti år i Sandnes i Rogaland. Mandag fattet Utlendingsnemnda (UNE) et nytt vedtak i saken, etter at Oslo tingrett 8. november opphevet det forrige vedtaket om avslag.

Les også: Jussprofessor: – UNE snur regelverket på hodet

Tingretten begrunnet opphevelsen med at det ikke fremgikk at helsesituasjonen til den eldste sønnen var vurdert. UNE påpeker at det nye vedtaket inneholder disse vurderingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNE kunne anket tingrettesens avgjørelse, men valgte i stedet å treffe et nytt vedtak, med samme hovedkonklusjon som i tidligere avgjørelser, det vil si at familien ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge, opplyser direktør i UNE, Ingunn-Sofie Aursnes, til NTB.

Familien i Jordan reagerer med resignasjon, fortvilelse og sjokk, forteller advokat Arild Humlen.

– UNE har trosset tingrettens dom og kommet med en ny negativ beslutning som etter min mening viser at de ikke er villige til å ivareta barnekonvensjonens verdigrunnlag. Man skulle ha trodd at man ikke har mennesker å gjøre i denne saken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Asylbarnet Neda sendes ut av Norge

– Dette viser hvor håpløst det er å prøve disse sakene for retten, når Utlendingsnemndas respons er nye negative vedtak som tvinger folk til å gå til retten på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kritisk i Jordan

Han sier familiens situasjon i Jordan er ytterst kritisk, med alvorlig helseproblematikk og sykehusinnleggelser.

– En av guttene er i en katastrofesituasjon rent medisinsk. De andre barna har store tilpasningsproblemer. Det er katastrofesituasjon i byen på grunn av den enorme tilstrømningen av flyktninger fra Syria. Dette gjør deres livssituasjon veldig vanskelig, sier Humlen.

Til VG sier datteren Neda (12) at hun ikke har gitt opp håpet om å komme tilbake til Norge.

Skulle det bli en ny rettssak er sjansene for å nå fram i tingretten gode, mener Humlen. – Dette vedtaket er fullt av feil, sier han.

Les også: Stadig flere asylbarn forsvinner fra norske mottak

Tilknytning vurdert

Ingunn-Sofie Aursnes i UNE påpeker at barnas tilknytning til Norge, helseforhold, omsorgssituasjon og returforutsetninger er vurdert av UNE.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om barnas tilknytning gjennom langvarig opphold og det samlede hensyn til barnas beste tilsier at det gis en oppholdstillatelse, har UNE kommet til at de innvandringsregulerende hensynene veier tyngre i denne saken, sier UNE-direktøren.

– De innvandringsregulerende hensynene handler blant annet om at foreldrene oppga falsk identitet da de kom til Norge og holdt fast ved disse identitetene i mer enn ni år, legger Aursnes til.

Les også: Asylbarna er først og fremst barn

– Dersom foreldrene hadde oppgitt riktig identitet da de kom til Norge, ville de ikke fått oppholdt seg her i alle disse årene.

Signaleffekten av å innvilge opphold ville lett kunnet medføre at andre barn «bringes inn i tilsvarende, langvarige og belastende situasjoner, noe som klart ikke ville være til disse barns beste», heter det i UNEs vedtak.