– Tror ikke dette vil dabbe av

URO: Demonstranter med plakater der det står “Ukraina er Europa” blokkerer en av regjeringens bygninger i Kiev mandag. Foto: Scanpix/AFP.
URO: Demonstranter med plakater der det står “Ukraina er Europa” blokkerer en av regjeringens bygninger i Kiev mandag. Foto: Scanpix/AFP.

Demonstrantene er fast innstilt på å holde uavhengighetsplassen i den ukrainske hovedstaden Kiev. Nordmannen Ivar Dale, som er tett på situasjonen, mener dette bare er starten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske demonstranter erklærte generalstreik og blokkerte regjeringsbygninger mandag, etter en helg med voldelige sammenstøt der nærmere 100.000 søkte nyvalg etter at myndighetene avviste en historisk avtale med EU, melder AFP.

– Demonstrantene har i løpet av natten satt opp barrikader rundt hele uavhengighetsplassen, for at politiet ikke skal ha tilgang, sier Ivar Dale i Den norske Helsingforskomiteen til ABC Nyheter.

Han befinner seg mandag formiddag på uavhengighetsplassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev.

Nærmere 10.000 tilhengere av den tidligere Sovjetstatens allianse med EU overnattet på Kievs historiske uavhengighetsplass for å holde liv i Ukrainas største pro-demokratiske protester siden oransjerevolusjonen i 2004.

– Myndighetene har forbudt demonstrasjoner her, det ser ikke ut til å ha noen effekt, det er enorme folkemengder her, sier Dale.

– Ved regjeringsbygget har demonstrantene også satt opp blokader. Opprørspolitiet holder fremdeles presidentadministrasjonen, legger han til.

Bakgrunn: Nupi-ekspert: – Et storpolitisk spill pågår nå rundt Ukraina

– Fredelig atmosfære

Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité. Foto: Helsingforskomiteen.Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité. Foto: Helsingforskomiteen.

Tusener forflyttet seg siden mot regjeringens bygninger med krav om president Viktor Janukovitsj umiddelbare avgang og en landsomfattende streik.

Biler tutet med støtte til demonstrantene mens kirkeklokkene gjenlød over hjertet av den gamle hovedstaden i en utfordring mot presidentens treårige styre.

– Det er likevel en fredelig atmosfære i sentrum. Folk virker glade og det er ikke aggressiv stemning eller tilløp til vold, sier Dale.

Folkemengden hadde først trosset et forbud mot protester søndag ved å drive rekker av opprørspoliti av den samme store plassen som var åsted for de dramatiske opptøyene i 2004.

Les også: Nok en urolig natt i Ukraina

Sammenstøt

Noen av de mer militante i gruppen styrte også en bulldoser i retning av barrikadene som beskytter presidentens administrasjonsbygning.

Sikkerhetsstyrker utenfor presidentens kontorer avfyrte sjokk- og røykgranater mot maskerte demonstranter, som kastet stein og brannbomber mot politiet.

– I går var det en mindre gruppe av demonstrantene som forsøkte å ta seg inn til presidentadministrasjonen. Da kom det til sammenstøt. Demonstranter kastet molotov cocktails, og politiet slo tilbake med tåregass. Så gikk politiet løs på folk, også mange journalister kom til skade, rundt 30 sent i går kveld, sier Dale.

Se dramatiske bilder fra opptøyene nederst i saken.

– Mange mener dette var en gruppe provokatører som forsøker og destabilisere situasjonen, så i dag er det mange som har plakater der man ber folk unngå trefninger med politi og skape slike situasjoner.

Myndighetene i Kiev sier 165 politifolk og demonstranter ble såret i de mest alvorlige sammenstøtene i Ukraina siden Sovjetunionen kollapset.

Les også: Trosser forbudet mot å demonstrere i Ukraina

- Mange rykter

Landet med 46 millioner innbyggere ble slynget ut i krisen da Janukovitsj avviste EU-ledere ved et toppmøte fredag og takket nei til en avtale som skulle berede grunnen for et eventuelt ukrainsk medlemskap i unionen.

EU-ledere har hovedsakelig lagt skylden for avgjørelsen på de økonomiske straffetiltakene Russland har truet med dersom Ukraina skulle ta dette skrittet mot vestlig samarbeid.

Men nå later beslutningen til å slå tilbake på presidenten, mens hans politiske fiender forsøker å bygge på misnøye med statlig korrupsjon og færre arbeidsplasser.

– Det er helt umulig å si hva som kommer til å skje. Det er mange spekulasjoner og rykter, men man må bare vente og se, sier Dale.

– Det er mange demonstranter, og de er innstilt på å holde uavhengighetsplassen. Jeg tror ikke dette vil dabbe av.

Les også: Opposisjonen roper på revolusjon i Ukraina

Se bilder fra opptøyene under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus