Kringkastingsrådet: Greit med «kors-nekt»

KRISTELIG TEMA: Møte i Kringkastingsrådet mandag hvor den såkalte «korssmykke-saken» ble behandlet. Sylfest Lomheim og Mette Gundersen deltok i debatten. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)
KRISTELIG TEMA: Møte i Kringkastingsrådet mandag hvor den såkalte «korssmykke-saken» ble behandlet. Sylfest Lomheim og Mette Gundersen deltok i debatten. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)

Kringkastingsrådet mener NRK er i sin fulle rett til å forby kanalens nyhetsopplesere å bære religiøse symboler på skjermen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådet hadde fått inn 46 klager etter at NRK gjorde det klart at kanalen forbyr programledere i nyhetssendingene på TV å bære et smykke formet som et kors.

Spørsmålet ble til en sak da journalist Siv Kristin Sællmann ikke fikk lov til å ha på seg sitt kors-smykke på TV da hun var nyhetsanker i NRK Sørlandet.

Mange av klagerne reagerer sterkt på beslutningen og skriver at de føler seg støtt og provosert av «kors-nekten».

– Ikke mot kors

Men Kringkastingsrådets leder May-Helen Molvær Grimstads forslag om at NRK må kunne tillate bruk av religiøse symboler, fikk ikke tilslutning fra noen andre av rådets medlemmer da det ble behandlet mandag.

– Jeg var overrasket over at ingen støttet forslaget, sier Molvær Grimstad til NTB.

– Samtidig var det veldig tydelig at dette ikke var en sak for eller mot korset. Det handler generelt om hvorvidt et nyhetsanker skal få bruke religiøse symboler, sier hun.

Molvær Grimstad foreslo at de NRK-ansatte «må kunne bruke diskré smykker med religiøse symboler».

Hun la også vekt på at en Facebook-side opprettet til støtte for retten til å bære kors på skjermen, har fått 23.000 likes.

Les også: NRK har korsforbud - men lar programlederne banne

– Ikke generelt forbud

I sitt svar til klagerne presiserer nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk at NRK ikke har noe generelt forbud mot å bære religiøse symboler på jobb.

Han understreker likevel at det i nyhetssendingene på TV stilles større krav til nøytral fremtreden for programledere.

– Vi praktiserer en overordnet føring om at de skal kle seg nøytralt når de er på sending. Det innebærer blant annet at de ikke skal bære smykker eller klær med politiske, religiøse eller ideologiske symboler under sending, skriver Kalbakk.

Det klare flertallet i rådet stilte seg altså bak NRKs beslutning. Sentralt i diskusjonen sto NRK-ledelsens argumenter mot korsbruk for å ivareta kravet om «nøytral nyhetsformidling».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus