Meny

Uroen fortsetter i Bangkok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Yingluck Shinawatra sier at militæret vil holde seg nøytrale under protestene i Thailand. Demonstrasjonene fortsetter, og statsministeren nekter å gå av.

– Militæret har sagt seg nøytrale og vil se en fredelig vei ut av dette, sa hun under en TV-sendt pressekonferanse mandag.

Hun gjentok budskapet om at politiet ikke vil bruke makt mot demonstrantene i hovedstaden Bangkok. Samtidig understreket imidlertid landets sikkerhetssjef Paradorn Pattanathabutr at gummikuler blir brukt mot demonstranter ved Statsministerens kontor.

– Vi veksler mellom å bruke vannkanoner, tåregass og gummikuler. Gummikuler brukes bare i ett område og det er ved regjeringsbygningene, sier Paradorn.

Siste: Utsteder arrestordre på thailandsk opprørsleder

Fire mistet livet

Mandag morgen var det nye sammenstøt mellom demonstrantene og opprørspolitiet. Politiet ble møtt av en skur med stokker og andre gjenstander utenfor de beleirede regjeringskontorene.

Demonstrantene krever at statsministeren må gå, og i løpet av helgen mistet fire mennesker livet i de voldsomme demonstrasjonene. Statsministeren nekter å gå med på kravet.

– Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for å gjøre mennesker glade, men som statsminister må det jeg gjør være i samsvar med grunnloven, sier hun i mandagens TV-tale.

– Det er ingenting i grunnloven som tillater at jeg gjør som demonstrantene krever. Jeg emner ikke å avvise kravet, men vi vet ikke hvordan vi skulle kunne få gjennomført det, sier statsministeren.

Demonstrantene krever at regjeringen erstattes av et såkalt folkeråd, som rett nok ikke skal velges av folket.

Les også: – Folk i Bangkok bør holde seg innendørs

Styrer i eksil?

Da statsministerens bror, Thaksin Shinawatra, var det hæren som sto bak kuppet. Den samme hæren har altså inntatt en nøytral stilling i striden rundt søsteren hans.

Den siste runden med demonstrasjoner begynte da regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Forslaget ville gitt eksstatsminister Thaksin anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone dommen. Demonstrantene ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, som mener Thaksin egentlig styrer landet fra eksil, gjennom søsteren.

Se video fra mandagens sammenstøt her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus