Uvær i emning i nord

UVÆR: Snøvær og vind gjorde at E6 over Dovrefjell måtte stenges søndag morgen. På kvelden kunne den åpnes igjen. Foto: Statens vegvesen (NTB scanpix)
UVÆR: Snøvær og vind gjorde at E6 over Dovrefjell måtte stenges søndag morgen. På kvelden kunne den åpnes igjen. Foto: Statens vegvesen (NTB scanpix)

Uværet står i kø i Nord-Norge. Nordland og Troms venter på snø, flom, snøskred og storm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et knapt døgn kom det en halvmeter med snø i Tromsø, ifølge NRK. Likevel har det ikke bydd på nevneverdige problemer, opplyser politiet. Den eneste dramatikken mandag var en kvinne som fikk en istapp i hodet utenfor utestedet Rorbua i Tromsø. Kvinnen var bevisst da hun ble sendt til sykehus, men skadeomfanget var foreløpig ukjent.

Kommunen på vakt

Politiet gjør heller ingen ekstra forberedelser i forkant av stormen som er ventet fra natt til tirsdag. Da er det ventet vindkast opp mot 35 meter i sekundet i Nord-Norge, fra Vesterålen til Porsangerfjorden. Det vil blåse sterkest i Troms og Vest-Finnmark.

– Vi er forberedt slik vi alltid er, men gjør ikke noe ekstra i forkant av dette, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Steinar Gudmundsen, til NTB.

Bakgrunn: Uvær gir stengte veier, veltede trær og strømbrudd over hele Norge

Tromsø kommune tar derimot grep i kampen mot snømengdene. Hele 80 kjøretøy står klar til å få unna de store snømengdene, melder iTromsø. Kommunen oppfordrer også innbyggerne til å la bilen stå og heller benytte seg av kollektivtransport.

Flere lavtrykk

I Nordland står lavtrykkene i kø for tida, ifølge NRK.

– Vi har en svært urolig værtype akkurat nå. Været nordlendingene har opplevd i helga og mandag fortsetter tirsdag. Vinden fortsetter å blåse fra vest og sørvest. Lofoten og Vesterålen kan få opp mot liten storm, mens lenger sør blir det sterk kuling, sier meteorolog Ola Mellem ved Værvarslinga for Nord-Norge til kanalen.

Utpådagen skal vinden løye litt før et nytt lavtrykk melder sin ankomst.

Les også: – Ekkel pålandsvind

Flom i Nordland

På grunn av de store nedbørsmengdene som er i vente, er det også varslet flom i Nordland. Flomvarselet har nivå 2, noe som innebærer at raskt økende vannføring kan føre til lokale oversvømmelser.

Meteorologisk institutt sendte mandag ut et såkalt OBS-varsel om at det er ventet mye nedbør, stor skredfare og vanskelige kjøreforhold i Nordland og sør i Troms. Snøskredfaren vurderes som nivå fire – stor – i områdene Senja, Harstad, Narvik, Vesterålen og Lofoten, ifølge skredvarslingssiden varsom.no.

I Sør-Norge var svært mange av de viktige fjellovergangene stengt i helgen. Mandag ble de fleste av dem åpnet igjen.

Valdresflye vil fremover være stengt på nettene, fra klokka 20 til klokka 8. Svært mange veier er nå vinterstengt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus