Meny

Trosser forbudet mot å demonstrere i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene i Ukraina startet mandag morgen en landsomfattende streik og blokkerte offentlige bygninger i protest mot makthaverne.
Fakta om protestene i Ukraina:

* Nasjonalforsamlingens nei til en avtale med EU har utløst demonstrasjoner og uroligheter i Kiev.

* Over 100.000 har deltatt i demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj, mange med rop om revolusjon.

* Protestene er de største massedemonstrasjonene i Ukraina siden oransjerevolusjonen for ni år siden.

* EU og Ukraina har i flere år forhandlet om en handels- og samarbeidsavtale. Avtalen skulle etter planen undertegnes under EU-toppmøtet i Vilnius 28. og 29. november.

* EU gjorde det imidlertid klart at avtalen kun ville bli en realitet hvis opposisjonsleder Julia Timosjenko blir løslatt.

* Russland la press på Ukraina for å stoppe avtalen med EU.

* Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sagt han vil undertegne avtalen på et senere tidspunkt, men at EU først må gi Ukraina en økonomisk støttepakke.

Tusenvis av ukrainere trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs gater. Demonstrantene krever nyvalg etter at regjeringen avviste en samarbeidsavtale med EU.

Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Blokkerte bygning

Rundt 1.000 demonstranter blokkerte mandag morgen regjeringens hovedkvarter i Kiev.

– Vi ble bedt om å reise hjem igjen og vente på videre beskjed. Vi kunne rett og slett ikke gå på jobb. Alle dørene var blokkert, sier en offentlig ansatt som forsøkte å gå på jobb.

Demonstrantene brukte det de hadde for hånden for å blokkere gaten utenfor hovedkvarteret, blant annet blomsterpotter og søppeldunker.

Men den landsomfattende streiken har foreløpig ikke blitt så omfattende som demonstrantene kanskje håpet på, og transportsystemet i hovedstaden fungerer som normalt.

Se også: Toppløsaktivister tisset på bilde av Ukrainas president

Store demonstrasjoner

Ifølge Reuters deltok rundt 350.000 EU-vennlige ukrainere søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Demonstranter samlet seg i 20 store militære telt på Uavhengighetsplassen i Kiev for å holde varmen mens musikere spilte og opposisjonspolitikere tok turen innom leiren for å holde moralen oppe.

Utenfor presidentens kontorer brukte politiet sjokk- og røykgranater for å holde demonstrantene borte. De kastet steiner og primitive brannbomber.

Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev, og mandag morgen forberedte begge parter seg på nye sammenstøt.

Les også: Opposisjonen roper på revolusjon i Ukraina

EU-tilhengere

Demonstrantene raser mot Janukovitsj som sa nei til avtalen med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram.

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

– Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen søndag.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus