Skal redde 80.000 skatter

Vraket av det 800 år gamle handelsskipet Nanhai 1 berges utenfor kysten av Sør-Kina nær Yangjiang 21. desember 2007. Foto: Scanpix/AP.
Vraket av det 800 år gamle handelsskipet Nanhai 1 berges utenfor kysten av Sør-Kina nær Yangjiang 21. desember 2007. Foto: Scanpix/AP.

Kina skal påbegynne prosessen med å hente ut skatter fra sin største maritime arkeologiske oppdagelse noen sinne, seks år etter at det 800 år gamle skipsvraket ble løftet opp fra havbunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treskipet Nanhai 1 sank nær Yangjiang i den sørlige provinsen Guangdong under det sørlige Songdynastiet (1127-1279), med anslagsvis 60.000 til 80.000 gjenstander om bord, melder AFP.

I flere hundre år ble skipet bevart under et tykt lag silt, og det ble oppdaget ved en tilfeldighet av en britisk-kinesisk forskningsekspedisjon på jakt etter et annet fartøy, Rhynsburg fra det Nederlandske østindiakompaniet.

Nanhai 1 ble berget i 2007, og lasten med porselen, lakkarbeider og gullgjenstander er “mer enn nok til å fylle et provinsmuseum”, melder Southern Metropolis Daily.

Se også: Aleksander (10) fant en mumie på loftet

Siden skipet ble oppdaget har det blitt bevart i en forseglet stålcontainer i en spesialbygget utstillingshall med glassvegger, heter det i artikkelen.

“Den fullstendige utgravningen” av skipet ble offisielt startet torsdag, og myndighetene venter å frembringe alle antikvitetetene i løpet av en tre-fireårsperiode, sier Tong Mingkang, visesjef ved statens kontor for kulturminner, til avisen.

Arkeologer planlegger å bruke det første året på å rense vekk siltlaget som dekker skipet og hente de mest verdifulle gjenstandene ut av lasterommet, skriver avisen.

Utgravningsstedet vil være åpent for publikum en dag i uken, sier Tong.

Mer enn 6000 antikviteter har hittil blitt berget.

Den eksakte ruten til skipet er ukjent, men det er antatt å ha ferdes langs den såkalte “maritime silkeveien”, som knyttet Kina til India, Midtøsten og selv Afrika i fortiden.

Les også: Mystisk kiste funnet ved kong Rikards grav

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus