Håper lagmannsretten ser annerledes på ettåringens død

Både moren og faren til gutten (1) som onsdag ble funnet død i dette huset i Vanvikan i Leksvik, er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Både moren og faren til gutten (1) som onsdag ble funnet død i dette huset i Vanvikan i Leksvik, er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Moren til ettåringen som døde i Vanvikan i Leksvik, håper Frostating lagmannsrett vil se annerledes på spørsmålet om varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen vil den 26 år gamle kvinnens forsvarer, advokat Tore Angen, levere ankeskriftet til lagmannsretten. Han håper spørsmålet om varetekt kan være avgjort allerede samme dag.

– En katastrofe

Kvinnen anket fredagens beslutning i Inntrøndelag tingrett om to ukers varetekt i full isolasjon på stedet. Hun avviser fullstendig politiets siktelse om medvirkning til dødelig vold mot den lille sønnen og tar hele saken svært tungt.

– Det ene er jo at gutten hennes er død, noe som er en katastrofe i seg selv. I tillegg sitter hun fengslet. Hun har det ikke lett nå, sier Angen til NTB.

Advokaten sier kvinnen ikke kan akseptere å sitte fengslet en periode, selv om det kan føre til at hun blir sjekket ut av saken og siktelsen frafalles.

– Slik hun ser det, så kan hun ikke akseptere varetekt for noe hun hevder veldig sterkt å ikke ha gjort. Mange som leser aviser og ser på TV, vil nok også tenke at hun har gjort noe dersom hun aksepterer varetekt, sier Angen.

Les også: Forsvarer: - Ikke nok grunnlag for mistanke mot far

 Advokat Tore Angen(tv) ble oppnevnt som forsvarer for kvinnen torsdag kveld. Her ble han intervuet etter pressekonferansen i Steinkjer fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Advokat Tore Angen(tv) ble oppnevnt som forsvarer for kvinnen torsdag kveld. Her ble han intervuet etter pressekonferansen i Steinkjer fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Ikke grunnlag

Den foreløpige obduksjonsrapporten som kom fredag, gir ikke noe svar på dødsårsaken. Den endelige obduksjonsrapporten er ventet om 14 dager.

Angen sier politiet mener det er sannsynlighetsovervekt for at foreldrene har handlet på en slik måte at gutten døde, men at han som forsvarer ikke er gjort kjent med hva dette skal være. Han mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke klienten for det hun er siktet for.

Også den døde guttens 29 år gamle far anket fengslingskjennelsen på stedet fredag. Hans forsvarer har uttrykt samme kritikk mot politiets etterforskning og grunnlag for å kreve foreldrene fengslet.

– Man vet fortsatt ikke hva dødsårsaken er, og da er det vanskelig å vite hva man skal mistenke, sa advokat Trond Peder Nilsen til NTB fredag kveld.

Les også: Foreligger ingen dødsårsak for ettåringen

– Ingen sekt

Foreldrene hadde forlatt barnet sovende hjemme alene i to timer og kjørt til Rissa, om lag 2 mil unna, onsdag. Da de kom tilbake, fant moren gutten død i senga.

Dagen før hadde barnevernet besøkt familien. Bakgrunnen var at faren hadde motsatt seg vaksinasjon av gutten. Den lille gutten var også tatt ut av barnehagen. Det er på rene, noe heller ikke forsvarerne til foreldrene motsier, at foreldrene hadde en form for religiøs overbevisning som skal ha påvirket dem sterkt. Også i fengslingskjennelsen fra fredag slås det fast at de hadde religiøse vrangforestillinger om hva som skulle skje torsdag 28. november, dagen etter dødsfallet.

– Det er ingen opplysninger i saken om at de var tilknyttet noen form for sekt, sier Angen.

Barnevernets rolle

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch sa til VG søndag at han mener sakens opplysninger kan peke i retning av at barnet kan ha vært utrygt i sitt eget hjem. Han stiller spørsmålet om barnevernet burde ha fattet et akuttvedtak og tatt gutten fra foreldrene da de besøkte familien tirsdag.

Han presiserer at han uttaler seg på bakgrunn av det som er kjent fra mediene, og at han uttaler seg på generelt grunnlag. Han trekker fram bekymringsmeldingen, brudd på barnevernsloven, vrangforestillinger og soverytmer, som han mener kan tyde på en feilforståelse for barnets behov.

– Man kan spørre seg – hvor går grensen for at barnet skal tas ut? Det er ingen enkel jobb barnevernet har. Hvis foreldrene fremstår i psykisk ubalanse, oppfører seg som om de er i en psykosetilstand og ikke er nærværende, så er det klart at det er åpenbart en faktor som bør kunne føre til at man tar barnet, sier Mørch.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus