Kroatia sier nei til homoekteskap

Kroatiske velgere stemte søndag over et forslag som kan føre til at ekteskap mellom to personer av samme kjønn blir grunnlovsstridig. Reuters: Antonio Bronic / NTB scanpix
Kroatiske velgere stemte søndag over et forslag som kan føre til at ekteskap mellom to personer av samme kjønn blir grunnlovsstridig. Reuters: Antonio Bronic / NTB scanpix

Et flertall i Kroatia vil ikke at personer av samme kjønn skal få gifte seg. I stedet vil de endre grunnloven slik at ekteskapet forbeholdes mann og kvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag stemte kroatiske velgere over et forslag som vil føre til at ekteskap mellom to personer av samme kjønn blir grunnlovsstridig.

Folkeavstemningen ble avholdt som følge av et initiativ som støttes av den katolske kirke. Forslaget går ut på at grunnloven bør definere ekteskap som et forbund mellom mann og kvinne, intet annet. I dag finnes det ingen definisjon av ekteskap i grunnloven.

Debatten har de siste ukene gått høyt i Kroatia, og saken har ført til sterk polarisering mellom landets mange konservative katolikker og mer liberale krefter i samfunnet.

Les også: Ikke bare mann og kvinne - skal Norge åpne for det tredje kjønn?

Landets sentrum/venstre-regjering har tidligere foreslått en lov som skulle tillate homofile og lesbiske par å registrere seg som «livspartnere», noe som skapte uro i konservative kretser.

I mai greide en gruppe kalt «I familiens navn» å samle 700.000 underskrifter til støtte for en folkeavstemning om hvorvidt ekteskapet skal være forbeholdt to personer av ulike kjønn.

Ifølge foreløpige resultater gikk nærmere 65 prosent inn for å endre grunnloven, mens 35 prosent stemte imot.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus