Meny

Togavsporing kan skyldes høy fart

Et tog sporet av i bydelen Bronx i New York søndag morgen. En av vognene havnet rett ved bredden av Hudson River. Foto: Ap / Mark Lennihan / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy fart og sviktende bremser kan være årsaken til den dramatiske togavsporingen i bydelen Bronx i New York søndag. Flere vogner ble kastet av sporet, og minst fire personer mistet livet.

Togføreren er blant de skadde, men har ifølge CNN forklart at han prøve å bremse, men at farten ikke ble noe mindre. Toget er utstyrt med en ferdskriver som gir svar på slike spørsmål, men den var søndag kveld ikke funnet blant vrakrestene.

Et inferno av skadde, skrikende passasjerer og inntrykte vogner møtte redningsmannskapene som rykket ut i stort antall fra brann- og politistasjoner i flere bydeler. Flere måtte skjæres løs fra forvridde stolseter.

Tre av de omkomne ble funnet utenfor vognene. For elleve av de nærmere 70 skadde er tilstanden kritisk. Seks er alvorlig, men ikke livstruende skadd. De øvrige har fått mindre sår- og bruddskader.

Like ved Hudson

Ulykken skjedde søndag morgen lokal tid på toglinjen Metro-North, like nord for Manhattan. Avsporingen skjedde mot slutten av en lang sving.

Alle togets sju vogner sporet av, og flere veltet, men ingen av dem havnet i vannet slik det først ble meldt. Bilder fra stedet viser imidlertid at vognene havnet like ved bredden av Hudson River, og den ene vognen er bare noen centimeter unna vannet.

Rundt 130 redningsarbeidere kom raskt til stedet, og brannfolk knuste togruter for å komme de skadde til unnsetning. En del passasjerer ble hentet ut på bårer. Dykkere ble også satt inn for å lete i vannet nær ulykkesstedet.

Bakgrunn: Minst fire drept da tog sporet av i New York

Halvfullt tog

Toget var bare halvfullt siden det var tidlig søndag morgen. Ifølge myndighetene var det om lag 150 mennesker om bord.

– På en vanlig arbeidsdag ville dette blitt enorm katastrofe, sier brannmester Salvatore Joseph Cassano.

En av passasjerene, Frank Tatulli, forteller til ABC News at han tar toget hver søndag morgen, og at det denne gangen kjørte fortere enn det vanligvis gjør.

Han sier også at han tok seg ut av toget på egen hånd, og at han har pådratt seg hode- og nakkeskader.

Ulykken skjedde klokka 7.20 ved Independence Avenue og Palisades Avenue, like ved stasjonen Spuyten Duyvil. Toget kom fra Poughkeepsie og skulle ha ankommet Grand Central Station klokka 7.43 lokal tid. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus