Meny

Samler inn utgåtte 50-øringer til Filippinene

NOKAS og Unicef gjør klar bøssene som skal ut i Kiwi-butikkene til uken. (Foto: Berit B. Njarga)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fortsatt 50-øringene liggende? Nå kan de igjen komme til nytte.

Som DinSide kunne fortelle tidligere i høst, er det fortsatt flere millioner 50-øringer som ikke er blitt vekslet inn, etter at de ble ugyldige som betalingsmiddel 1. mai i fjor. Dette har NOKAS merket seg. Inspirert av vår artikkel skal de samle inn 50-øringene til tyfonofrene på Filippinene gjennom en egen innsamlingsaksjon i desember.

Se også: Drone finner tyfonofre på Filippinene

Samarbeider med Unicef

Innsamlingsaksjonen er et samarbeid mellom NOKAS og Kiwi-kjeden i Norgesgruppen, som er en av deres største kunder, og Unicef, som dagligvarekjeden har et samarbeid med. Ettersom NOKAS uansett er i Kiwi-butikkene for å hente og levere kontanter 2-3 ganger i uken, er det enkelt for dem å plassere ut og samle inn bøsser for denne typen innsamling.

– Veien til Norges Bank går via oss. Vi oppfordrer alle om å levere inn myntene til oss, så går pengene til en god sak, sier konserndirektør Peter Wesenberg til DinSide.

Les også: Dette betyr motivene på norske sedler og mynter

Peter Wesenberg i NOKAS. (Foto: Berit B. Njarga)Peter Wesenberg i NOKAS. (Foto: Berit B. Njarga)

50-øringer til Filippinene

Når en mynt eller seddel går ut som betalingsmiddel, kan disse den første tiden veksles inn i banken, men etterhvert må de veksles inn via NOKAS´ kontorer i de største byene. For mange betyr dette i praksis at myntene må sendes i posten for innbytte.

– De fleste bankene tar ikke i mot 50-øringene lenger. Og skal man sende dem i posten går gjerne vinninga opp i spinninga. Dermed har ikke myntene særlig verdi for nordmenn, påpeker Wesenberg.

I begynnelsen av uken blir det plassert ut bøsser i de fleste av landets Kiwi-butikker, hvor man kan gi nettopp de utgåtte 50-øringene til denne aksjonen, og også andre mynter om man ønsker det.

– Vi tar gjerne i mot annen veksel og, dette går til en god sak. Nå er det bare å tømme sparegrisen, understreker Wesenberg.

Les også: 1. januar blir disse to sedlene ugyldige

Let i skuffer og skap

Unicef, som til vanlig har Kiwi som en av sine støttespillere, syns dette er et spennende initiativ fra NOKAS. De oppfordrer alle til å lete i skuffer og skap etter utgåtte 50-øringer.

– Vi er svært glade for dette initiativet, samtidig viser det at når næringslivet tenker kreativt, kommer de frem til spennende løsninger. Med dette gir NOKAS 50-øringen mulighet til å komme til nytte, og pengene skal bli brukt på beste måte, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge til DinSide.

Pengene som blir samlet inn vil blant annet gå til å skaffe tyfonofrene på Filippinene rent vann, bedre hygiene- og sanitærforhold og til gjenforening av barn som er kommet bort fra foreldrene sine.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus