Samler inn utgåtte 50-øringer til Filippinene

NOKAS og Unicef gjør klar bøssene som skal ut i Kiwi-butikkene til uken. (Foto: Berit B. Njarga)
NOKAS og Unicef gjør klar bøssene som skal ut i Kiwi-butikkene til uken. (Foto: Berit B. Njarga)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du fortsatt 50-øringene liggende? Nå kan de igjen komme til nytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som DinSide kunne fortelle tidligere i høst, er det fortsatt flere millioner 50-øringer som ikke er blitt vekslet inn, etter at de ble ugyldige som betalingsmiddel 1. mai i fjor. Dette har NOKAS merket seg. Inspirert av vår artikkel skal de samle inn 50-øringene til tyfonofrene på Filippinene gjennom en egen innsamlingsaksjon i desember.

Se også: Drone finner tyfonofre på Filippinene

Samarbeider med Unicef

Innsamlingsaksjonen er et samarbeid mellom NOKAS og Kiwi-kjeden i Norgesgruppen, som er en av deres største kunder, og Unicef, som dagligvarekjeden har et samarbeid med. Ettersom NOKAS uansett er i Kiwi-butikkene for å hente og levere kontanter 2-3 ganger i uken, er det enkelt for dem å plassere ut og samle inn bøsser for denne typen innsamling.

– Veien til Norges Bank går via oss. Vi oppfordrer alle om å levere inn myntene til oss, så går pengene til en god sak, sier konserndirektør Peter Wesenberg til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette betyr motivene på norske sedler og mynter

Peter Wesenberg i NOKAS. (Foto: Berit B. Njarga)Peter Wesenberg i NOKAS. (Foto: Berit B. Njarga)

50-øringer til Filippinene

Når en mynt eller seddel går ut som betalingsmiddel, kan disse den første tiden veksles inn i banken, men etterhvert må de veksles inn via NOKAS´ kontorer i de største byene. For mange betyr dette i praksis at myntene må sendes i posten for innbytte.

– De fleste bankene tar ikke i mot 50-øringene lenger. Og skal man sende dem i posten går gjerne vinninga opp i spinninga. Dermed har ikke myntene særlig verdi for nordmenn, påpeker Wesenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av uken blir det plassert ut bøsser i de fleste av landets Kiwi-butikker, hvor man kan gi nettopp de utgåtte 50-øringene til denne aksjonen, og også andre mynter om man ønsker det.

– Vi tar gjerne i mot annen veksel og, dette går til en god sak. Nå er det bare å tømme sparegrisen, understreker Wesenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 1. januar blir disse to sedlene ugyldige

Let i skuffer og skap

Unicef, som til vanlig har Kiwi som en av sine støttespillere, syns dette er et spennende initiativ fra NOKAS. De oppfordrer alle til å lete i skuffer og skap etter utgåtte 50-øringer.

– Vi er svært glade for dette initiativet, samtidig viser det at når næringslivet tenker kreativt, kommer de frem til spennende løsninger. Med dette gir NOKAS 50-øringen mulighet til å komme til nytte, og pengene skal bli brukt på beste måte, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge til DinSide.

Pengene som blir samlet inn vil blant annet gå til å skaffe tyfonofrene på Filippinene rent vann, bedre hygiene- og sanitærforhold og til gjenforening av barn som er kommet bort fra foreldrene sine.