Meny

Uvær gir stengte veier, veltede trær og strømbrudd

UVÆR: Snøvær og vind på E6 ved Hjerkinn på Dovrefjell søndag formiddag. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uvær og nedbør stengte flere fjelloverganger både i sør og nord søndag. Mange steder har vinden veltet trær, og i Bygland i Aust-Agder måtte ordføreren bruke satellittelefon for å nå politiet.

E6 over Dovrefjell ble stengt tidlig søndag morgen. Veien ble åpnet igjen om ettermiddagen, men Statens vegvesen varslet søndag kveld at veien kunne bli stengt på kort varsel.

Det er snø og is på veien, og glatte partier kombinert med en vind på stiv kuling gjorde kjøreforholdene vanskelig.

På flere av hovedveiene i Nord-Norge er det kolonnekjøring eller helt stengt på grunn av uvær eller vanskelige kjøreforhold. På E6 over Saltfjellet var det isete og dårlig sikt på grunn av snøfokk og i tillegg fare for reinsdyr i veibanen.

Mange stengte veier

Fylkesvei 51 over Valdresflye var fortsatt stengt søndag kveld, melder Statens vegvesen. Uværet herjet fortsatt i området, og veien blir tidligst åpnet mandag. Riksvei 7 over Hardangervidda var stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, og for tyngre kjøretøy er det kolonnekjøring. Riksvei 13 over Vikafjellet har vært stengt på grunn av uvær, men søndag ble veien åpnet, først for kolonnekjøring og deretter helt åpnet.

På flere andre strekninger var det også kolonnekjøring søndag kveld, blant annet riksvei 52 over Hemsedalsfjellet i Buskerud. Dårlig vær og is i veibanen gjorde kjøreforholdene ekstremt vanskelige søndag kveld.

I tillegg er svært mange veier nå også vinterstengt.

På riksvei 15 over Strynefjellet var det tidligere søndag kolonnekjøring, men den ble åpnet for fri ferdsel på ettermiddagen.

Togstans

To tog på Bergensbanen ble to timer forsinket etter at et tre falt over kjøreledningen ved Vikersund, mellom Skotselv og Hokksund. Også på Vestfoldbanen ble trafikken rammet da et tog kjørte på et tre som lå over kjøreledningen mellom Kjose og Oklungen i Vestfold ved 15-tiden. Passasjerene ble flyttet over i busser, men søndag kveld gikk trafikken som normalt igjen.

– Det har vært en del saker hvor vinden har ført til ulike episoder for togtrafikken, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

Han legger imidlertid til at de senere årenes satsing på å rydde vegetasjonen langs toglinjene har gitt resultater i form av færre tilfeller av trær som river ned kjøreledninger eller som sperrer skinnene.

– Dette gjelder også for viltpåkjørsler for elgen liker ikke åpne felter og holder seg i større grad unna, sier Bårdstu.

Kuling i innlandet

Den kraftige vinden i Sør-Norge skyldes et lavtrykk som passerte natt til søndag, forklarte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

– Det har vært kuling mange steder i innlandet. Sånn blir det ofte når vinden kommer fra nordvest, sier Walløe til NTB.

For mandag ser vindforholdene betydelig mindre dramatisk ut for Østlandet.

– Det blir litt mer vind på Vestlandet og i Trøndelag. Vi kan vente liten kuling på kysten, men det er ikke uvanlig, forteller meteorologen.

Julegranknekk og strømbrudd

Den kraftige vinden laget problemer under flere tradisjonelle julegrantenninger. Både i Levanger og Stjørdal brakk grantrærne i den harde vinden, melder Trønder-Avisa.

Også i Kongsberg tok vinden julegrana på Kirketorget, meldte Laagendalsposten.

Flere steder var også uten strøm og telefondekning som følge av at trær falt over linjer og basestasjoner. Ifølge Adresseavisen var flere tusen beboere uten strøm en rekke steder i Nord- og Sør-Trøndelag. Søndag kveld var bygda Bygland i Aust-Agder helt isolert da trefall lammet både strøm, fasttelefonnettet og mobilnettet, men ved 22.30-tiden var både strøm og nødsamband kommet tilbake.

Tidligere på kvelden framsto situasjonen som kritisk, og ordføreren i bygda måtte blant annet ringe politiet med satellittelefon, skriver Fædrelandsvennen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus