Meny

Svært tilspisset i Thailand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen i Bangkok er meget anspent. Gatene er fulle av mennesker som krever statsminister Yingluck Shinawatras avgang, mens tusenvis av politifolk beskytter regjeringsbygninger.

Mens de såkalte rødskjortene, som støtter regjeringen, har avblåst alle demonstrasjoner, kryr det av regjeringsmotstandere i Bangkoks gater.

Demonstrantene sier de vil gjennomføre et «folkekupp» og har erklært søndag som «seiersdagen». Demonstrasjonene foregår flere steder i byen, også i områder som er populære blant turister.

Statsminister Yingluck Shinawatra måtte søndag morgen flykte fra en politiklubb hvor hun oppholdt seg, etter at demonstranter klarte å ta seg gjennom sperringene ved bygningen.

Hun klarte å komme seg ut og er fraktet i sikkerhet, opplyser en av statsministerens medarbeidere.

Les også: Demonstrant drept i Thailand

Tok TV-kanal

Opposisjonstilhengere tok samme dag kontroll over TV-stasjonen PBS.

Ved statsministerens kontor tok politiet i bruk tåregass for å stanse regjeringsmotstandere som prøvde å ta seg inn i bygningen.

Les også : Thailandsk statsminister flyttet i sikkerhet

Protestlederen Suthep Thaugsuban har i en TV-tale hevdet at opposisjonen har okkupert tolv regjeringsbygninger «på fredelig vis og uten våpen». Han har også erklært at mandag skal være «feriedag» for alle thailandske embetsmann og har lovet at protestene vil fortsette til det han kaller Thaksin-regimet er rykket opp med roten.

Søndag kveld lokal tid avviste imidlertid sjefen for landets nasjonale sikkerhetsråd at regjeringsbygninger er okkupert.

Fire mennesker er det siste døgnet drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regjeringen, ifølge Bangkok Post. I tillegg er 57 mennesker skadd.

Tusenvis av politi

Ifølge en dansk frilansjournalist er situasjonen i den thailandske hovedstaden mer dramatisk enn tidligere i uken.

– Hundretusener av thailendere er ute i gatene for å protestere, mens over 20.000 politifolk er utkommandert for å beskytte regjeringskontorer og andre viktige bygninger, sier Flemming Kruhøffer, som er bosatt i Bangkok.

– Det kommer veldig mange mennesker til demonstrasjonene, og det er mange små forretningsdrivende som rett og slett har stengt butikkene for å være med og demonstrere. Situasjonen virker meget spent, sier dansken, som jobber for Ritzau Finans.

De 20.000 politifolkene får støtte av militæret, men ifølge dansken er soldatene ennå ikke bevæpnet.

– Man har hele tiden fra regjeringens side forsøkt å få det til å foregå så fredelig som mulig, men i dag søndag, til forskjell fra de andre dagene, er store regjeringsbygninger og viktige regjeringskomplekser fullstendig sperret av, og det er et massivt politioppbud, sier han.

Fire drept

Søndag besluttet lederne for rødskjortene å avslutte sin massedemonstrasjon. Titusener av mennesker som var samlet på en idrettsarena i Bangkok, ble bedt om å dra.

– For ikke å komplisere situasjonen ytterligere for regjeringen, har vi besluttet å la folk dra hjem, sa demonstrasjonslederen Thida Thavornseth til Thaksin-tilhengerne på stadionet.

Regjeringsmotstanderne krever at statsminister Shinawatra går av og at hennes regjering erstattes av et «folkeråd» – som ikke skal være demokratisk valgt.

Kritikere av statsministeren hevder at det egentlig er hennes bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som styrer landet gjennom søsteren. Thaksin er dømt for økonomisk kriminalitet og befinner seg i eksil.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus