Meny

– Folk i Bangkok bør holde seg innendørs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen i Bangkok er spent, og Thailands regjering ber folk om å holde seg innendørs. Men norske Axel Blom, som har bodd i byen i årevis, er ikke urolig.

Søndag ettermiddag ba thailandske myndigheter innbyggerne i Bangkok om å holde seg innendørs fram til mandag. Også Norges ambassadør i Thailand, Katja Christina Nordgaard, mener nordmenn bør følge disse rådene.

– Det er ikke et portforbud, men vi mener dette rådet er fornuftig å følge. En bør også unngå større folkemengder, sier hun til NRK.

Fire mennesker er drept og over 50 såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regjeringen.

Ambassaden i Thailand oppfordrer norske turister til å være forsiktige og holde seg orientert om situasjonen dersom de oppholder seg i Bangkok-området.

Bangkoks gater var søndag fylt av demonstranter som krever statsminister Yingluck Shinawatras avgang, mens tusenvis av politifolk og soldater var utkommandert å beskytte regjeringsbygninger.

Frykter ikke eskalering

I løpet av sine 32 år i Thailand har nordmannen Axel Blom opplevd fire statskupp.

– Jeg er ikke bekymret. Vi som bor her, opplever ikke dette tett på kroppen. Ting har i alle fall fram til nå gått som normalt inne i byen, med unntak av de fredelige demonstrasjonene, sier Blom til NTB.

– Hvis det tar fart og blusser opp slik som i 2010, da blir jeg selvsagt nervøs. Men jeg tror ingen av partene ønsker en repetisjon av dette. Det er ingen tegn på at situasjonen vil utvikle seg på den måten, føyer han til.

Samtidig har han forståelse for at turister blir redde som følge av mediedekningen.

– Det ser fryktelig dramatisk ut, og det er alvorlig i de områdene der det har vært konfrontasjoner, men dette skjer ikke i områder der turister normalt ferdes i. Så lenge man holder seg borte fra demonstrasjoner og tilspissinger, tror jeg ikke det er noen fare for liv, sier han.

Truer med «folkekupp»

Demonstrantene sier de vil gjennomføre et «folkekupp» og erklærte søndag som «seiersdagen».

Protestlederen Suthep Thaugsuban var søndag i et møte med statsministeren, uten at det førte partene noe nærmere hverandre.

– Jeg sa til Yingluck at dette er den første og siste gangen jeg treffer henne inntil hun overlater makten til folket, sa Suthep i en TV-tale.

– Hun fikk beskjed om at den eneste løsningen er å overlate makten til folket. Det kommer ikke til å bli noen forhandlinger, og det må være over innen to dager, fortsatte protestlederen.

Statsministeren måtte søndag morgen flykte fra en politiklubb hvor hun oppholdt seg, etter at demonstranter klarte å ta seg gjennom sperringene ved bygningen. Hun klarte å komme seg ut og er fraktet i sikkerhet, opplyste en av hennes medarbeidere.

Tåregass og vannkanoner

Om lag 20.000 politifolk har fått støtte av militæret for å beskytte offentlig bygg, men soldatene skal ennå ikke være bevæpnet. Politiet brukte søndag vannkanoner og tåregass for å holde demonstranter unna.

Opposisjonstilhengere tok samme dag kontroll over TV-stasjonen PBS. Protestlederen Thaugsuban sa i sin TV-tale at opposisjonen har okkupert tolv regjeringsbygninger «på fredelig vis og uten våpen». Søndag kveld lokal tid avviste imidlertid sjefen for landets nasjonale sikkerhetsråd at regjeringsbygninger er okkupert.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus