Meny

Norsk ministerkø til Brussel

TIL BY I BELGIA: Statsminister Erna Solberg setter mandag kursen for Brussel for EU- og NATO-møter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir en Brussel-uke i norsk tegn når fire ministre setter kursen for EU- og NATO-hovedstaden.

Statsminister Erna Solberg (H) får følge av europaminister Vidar Helgesen (H), utenriksminister Børge Brende (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og flere statssekretærer når hun reiser til Brussel mandag.

Det er ikke for å starte noen ny norsk EU-debatt, men for å ta fatt på den ferske regjeringens løfte om å drive en mer aktivt Europa-politikk, sier statsministeren om Norges «desidert viktigste samarbeidspartner» EU.

– En ny EU-debatt er ikke på agendaen. Det viktige nå er å sørge for et godt forhold, sørge for norske interesser, være tidlig på i prosesser og være en god partner, sier hun til NTB før avreise.

Les også: Erna Solberg avviser påstander om løftebrudd

Presidentmøte

Tirsdag morgen treffer Solberg de to EU-presidentene Jose Manuel Barroso og Herman Van Rompuy for å diskutere økonomi, energi og klima – men også for å bli kjent.

Hun tar da med seg viktige norske temaer som innskuddsgaranti og tilsynsordninger i finanssektoren til diskusjonen. Hun må kanskje også vente seg spørsmål om regjeringens planer for ostetollen.

Les også : Venstre anser slaget om ostetollen for tapt

– Men for Norge dreier det seg om mer enn en diskusjon om små og store saker, det dreier seg om hvordan vi i samarbeid kan klare å få til et mer konkurransedyktig Europa, sier statsministeren.

NATO

Solberg retter også oppmerksomheten mot NATO når hun besøker Brussel. Mandag møter hun Anders Fogh Rasmussen, generalsekretæren i en forsvarsallianse som i krevende økonomiske tider prøver å omskape seg selv.

Veien videre etter kampoppdraget i Afghanistan blir tema, en problematikk også Børge Brende kommer til å møte når han deltar på alliansens utenriksministermøte tirsdag og onsdag.

Alliansens plan for Afghanistan etter kampoppdraget er ikke klar, men regjeringen har åpnet for at norske soldater kan bli i landet også etter 2014.

Hellas

Mens europaminister Vidar Helgesen så konsentrerer seg om tre kommissærbesøk og diverse andre politiske samtaler i Brussel, legger statsministeren tirsdag turen innom Hellas, som etter nyttår har formannskapet i EU.

Les også : Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

Der blir den trøblete økonomien et naturlig tema når statsministeren i et av Europas fattigste land får besøk av statsministeren i et av de rikeste.

Da har allerede samferdselsminister Solvik-Olsen gjort unna sitt Brussel-opphold etter at han mandag møter i EU-parlamentet for å diskutere EUs arbeid for nye vilkår i ekommarkedet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus