Meny

Thailandsk statsminister flyttet i sikkerhet

SINTE: Demonstranter river ned barrikadene utenfor statsministerens kontor i Bangkok. Foto: Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands statsminister er fraktet ut av en bygning i Bangkok som er stormet av demonstranter. Også bygningen til TV-stasjonen PBS er overtatt av regjeringsmotstandere.

Motstanderne av regjeringen klarte å komme seg gjennom politiets sperringer og inn i bygningen til en politiklubb hvor statsminister Yingluck Shinawatra oppholdt seg søndag morgen.

Hun klarte å komme seg ut av bygningen og er fraktet i sikkerhet, opplyser en av statsministerens medarbeidere.

Tåregass

Også flere andre steder i byen er det voldsomme demonstrasjoner. Ved statsministerens kontor tok politiet i bruk tåregass for å stanse regjeringsmotstandere som prøvde å storme bygningen.

Demonstrantene har tatt kontroll over kontorene til kringkasteren PBS, ifølge politiet. De forsøker også å storme en av politiets egne bygninger.

Lørdag ble minst to mennesker drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regjeringen i Bangkok. I tillegg ble 45 mennesker skadd i voldshandlinger i nærheten av et stadion hvor tilhengere av regjeringen har vært samlet.

Stanset demonstrasjon

Søndag besluttet lederne for regjeringens tilhengere, de såkalte rødskjortene, å avslutte sin massedemonstrasjon. Flere titusen mennesker som var samlet på idrettsarenaen i Bangkok, ble bedt om å dra.

– For ikke å komplisere situasjonen ytterligere for regjeringen, har vi besluttet å la folk dra hjem, sa demonstrasjonslederen Thida Thavornseth til rødskjortene på stadionet.

Myndighetene har utkommandert flere tusen soldater som skal være med og ivareta sikkerheten i hovedstaden. Over 20.000 politifolk utplassert for å beskytte offentlige bygninger som regjeringens motstandere truer med å okkupere.

«Folkeråd»

Regjeringsmotstanderne krever at statsminister Shinawatra går av og at hennes regjering erstattes av et «folkeråd» – som ikke skal være demokratisk valgt.

Kritikere av statsministeren hevder at det egentlig er hennes bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som styrer landet gjennom søsteren. Thaksin er dømt for økonomisk kriminalitet og befinner seg i eksil.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus