Tilbake til framtiden

MARSBOERE: Reiser til verdensrommet og planeter som Mars har alltid vært et yndet sci-fi-tema. Mars One-prosjektet regner med å kolonialisere den røde planeten innen 2023. (FOTO: Mars One/AFP/NTB scanpix)

«Det er svært at spå, især om fremtiden», skrev Storm P. Noen har i imidlertid hatt helt rett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra sci-fi til vitenskap
* Månereiser og romskip: Lukian (ca. 120– 180 e.Kr.) lar helten reise til månen i et flygende skip i «Sannferdig beretning». Jules Vernes roman «Reisen til månen», fra 1865, beskriver også mennesker som lander på månen – over hundre år før Neil Armstrong tok «et lite steg for et menneske, men et stort sprang for menneskeheten».


* Reiser til Mars:
«Journey to Mars» (1894) av Gustavus W. Pope og «Red Planet» (1949) av Robert A. Heinlein er bare to av de utallige sci-fi-romanene som beskriver reiser til planeten Mars. NASA lyktes første gang med en kontrollert landing på Mars i 1976, med romsonden Viking 1. Dagens Mars One-prosjekt regner med å sende mennesker og kolonialisere planeten innen 2023.

* Romturisme: Er du rik nok, kan du i dag reise på tur til verdensrommet – til International Space Station (ISS) – med for eksempel «Space Adventures», som i Stanley Kubricks film «2001: En romodyssé» fra 1968. Det russiske selskapet «Orbital» håper dessuten å tilby opphold på romhotell innen 2016. Et femdagers opphold på det planlagte Orbital Technologies Commercial Space Station (CSS) vil koste om lag 900.000 kroner. I tillegg kommer kostnaden på nærmere 2,3 millioner kroner for å reise tur-retur med en Sojuz- eller Progress-kapsel.

* Satelitter: Sci-fi forfatteren Arthur C. Clarke skrev om kommunikasjonssatellitter i det britiske magasinet «Wireless World» i 1945, over ti år før den første sovjetiske satellitten Sputnik 1 ble skutt opp i 1957.

*Jordas indre: For 150 år siden skrev Jules Verne «Reisen til jordens indre». I disse dager arbeider Intergrated Ocean Drilling Program (IODP) med å bore seg inn til jordens indre for å hente opp prøver av mantelen – et 3000 kilometer tykt lag, som ligger under jordskorpen og over jordens kjerne.

* Ubåter: Ubåtteknologi var kjent lenge før Jules Verne introduserte undervannsbåten «Nautilus» i boka «En verdensomseiling under havet» (1870). Verne fikk imidlertid fart på ubåten med noe som kan minne om dagens framdriftsmåter for undervannsfartøy. Jules Verne skrev dessuten om bærbare dykkeranretninger.

*Bioteknologi: Aldous Huxleys klassiker «Vidunderlige nye verden» (1932) er lagt til London i år 2540. Her stilles vi blant annet overfor reproduksjonsteknologi, genmanipulering og designbabyer. Boka beskriver også bruken av «soma», et middel som brukes for å fjerne smerte og dårlige følelser – et frampek om dagens bruk av for eksempel antidepressive midler?

* Overvåkning: George Orwells roman «1984», fra 1948, forutser flere tekniske nyvinninger som overvåker mennesker. «Big Brother» (Storebror) er den angivelige diktatoren i Orwells fiktive totalitære stat, og «Storebror» er allestedsnærværende og følger sågar med på folks privatliv. Dette kan sammenlignes med både overvåkingskameraer og internettcookies (som lar firmaer følge nettvanene dine).

* Flygende biler: Mange sci-fi-forfattere har skrevet om flygende biler. «The Terrafugia Transition Roadable Aircraft», fra det amerikanske selskapet Terrafugia, kan bli den første flybilen som er kommersielt tilgjengelig. Prisen anslås til cirka 279.000 dollar.

* Roboter: Karel Kapeks skuespill «R.U.R. (Rossum's Universal Robots)» (1920) introduserer ordet «robot» – kunstig menneske. Uttrykket kommer fra det tsjekkiske ordet for pliktarbeid, «robota». Sci-fi-skuespillet handler om roboter hvis produktivitet fører til at mennesker blir overflødige.

* Cyberspace: I William Gibsons roman «Neuromancer» (1984) hører vi første gang ordet «cyberspace» og får beskrevet deler av en framtidig internettvirkelighet. I 1991 kom for eksempel World Wide Web, og i 1993 ble WWW gjort tilgjengelig for alle.

* Blåtann: Kommunikasjonen i Star Trek-filmene (påbegynt på 60-tallet) fungerer veldig likt som dagens moderne mobiltelefoner og bluetooth-teknologi.

* Usynlighet: H.G. Wells beskriver usynlighet i «The Invisible Man» (1897). I dag finnes flere – særlig militære – metoder for ikke å synes, for eksempel «stealth»-fly, som er usynlige for radar.

* Nettbrett: I Douglas Adams' «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» (1978) introduseres vi for en interaktiv touchscreen-bok – svært lik dagens iPad.

* Automatiske dører: I 1899 skrev H.G. Wells om «en stripe i veggen som rullet opp» i «The Sleeper Awakes». Den første automatiske døren ble installert først i 1960.

* Vannsenger: Sci-fi-forfatteren Robert A. Heinlein beskriver terapeutiske vannsenger i boka «Beyond This Horizon» (1942). Den moderne versjonen ble patentert i 1971.

– Går vi tilbake til de klassiske science fiction-scenariene, ser vi at mange visjoner om framtida har slått til, sier masterstudent Nicolai Wendt ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo.

– Men det er ikke så lett å vite hva som er «høna eller egget». Noen ganger blir nok vitenskapen inspirert av litteraturen, mens det i andre tilfeller er omvendt. Eller det går i sirkler, sier han og utdyper:

– Leonardo da Vinci hadde for eksempel ideen til en ubåt rundt år 1500, men begrensninger i tida stoppet den videre teknologiske utviklingen. På slutten av 1800-tallet tok Jules Verne ideen videre og skrev framtidsromanen «En verdensomseiling under havet». Så gikk vitenskapen løs på ubåten igjen, og i dag er den for lengst blitt en realitet.

Se også: Forutså framtida for 50 år siden

Science – ikke lenger fiction

Science fiction, eller vitenskapsdiktning, beskriver en tenkt framtid. To av hovedretningene i sjangeren er utopier/dystopier og «fantastiske reiser» – gjerne til verdensrommet.

– Mye sci-fi dreier seg om å besøke eller kolonialisere andre planeter, og Mars har alltid vært et populært reisemål. Og nå settes faktisk ideen ut i livet med Mars One-prosjektet, forteller Nicolai Wendt.

«Mars One» startet i 2011 og har som mål å opprette en permanent koloni av mennesker på Mars innen 2023. Fire personer skal etter planen sendes til Mars i 2022, og fire nye kommer to år etter – alle for å bli der. Stiftelsen bak Mars One mener teknologien nå er på plass for å gjennomføre prosjektet.

– Det er slett ikke umulig å komme seg til Mars. Spørsmålet er heller hva man skal gjøre hvis noen trenger hjelp eller må hentes tilbake. Det kan kanskje by på problemer man ikke helt er rede til å løse, påpeker Wendt.

Vitenskapskritikk

Konsekvensene av framtidige planetbesøk er ikke udelt positive i science fiction, og en del av litteraturen tar form både som samfunns- og vitenskapskritikk. Særlig dystopiene (beskrivelsene av uønskede samfunnsmodeller) setter søkelys på de mer lumske sidene av vitenskapelige framskritt. I Orson Welles «1984» (fra 1948) får vi for eksempel et frampek om overvåking av mennesker, i Aldous Huxleys «Vidunderlige nye verden» (1932) hører vi om genmanipulering, mens Mary Shelleys «Frankenstein» (1818) tar for seg den moderne vitenskapsmanns ansvar.

– Vitenskap tar sikte på å løse problemer, men som forsker må man være både ansvarlig og litt forsiktig. Man må passe på å ikke skape nye problemer i kjølvannet av å ha løst ett, påpeker Nicolai Wendt.

– En del science fiction beskriver mulige skrekkscenarier knyttet til nettopp dette. Den beste sci-fi-litteraturen er jo også den som hviler så mye på vitenskap og virkelighet som mulig, mener han.

Les også: Her er middagen din i fremtiden

Reiser i framtida

Science fiction omtales gjerne av entusiastene som «virkelighet som ikke har hendt ennå», og i de litterære framtidsreisene er også reiser i tid et yndet tema. Men framtidsreisene er ikke lenger bare fiksjon, skal vi tro førsteamanuensis i fysikk ved danske Aarhus universitet, Ulrik Uggerhøj:

– Einsteins relativitetsteori forteller oss at tid er relativ og avhengig av hastighet. Den som reiser ved høy fart i et fly eller en rakett, eldes litt langsommere enn folk på jorden. Det er blant annet bevist ved å fly et atomur rundt jorden, sier han til Videnskab.dk.

Om du beveger deg kjapt gjennom verdensrommet, vil dermed både klokka di og aldringsprosessene dine gå langsommere enn de ville gjort på jorda. Når du returnerer til jorda, etter for eksempel ti års lynrask farting i verdensrommet, er alle på jorda blitt ti år eldre, mens du kanskje bare er blitt ett år eldre. Slik kan man «spole fram» i tid. Det vil kreve ekstremt høye hastigheter hvis du skal reise et helt år fram i tid, men Ulrik Uggerhøj mener likevel at tidsreisene er gjennomførbare:

– Vi vet at det er mulig å reise fram i tid. Vi gjør det hele tiden – men alle gjør det med samme fart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte03:45 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen
Siste nytt
04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte03:45VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus