Statoil-ansatte på plass i Algerie igjen
Statoil bekrefter at selskapet igjen har ansatte på plass i Algerie på permanent basis. Foreløpig gjelder dette bare basen i Hassi Messaoud, ikke anleggene i In Aménas og In Salah.
* Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.
* 17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept og tre pågrepet.
* 40 ansatte fra en rekke land ble drept i angrepet, inkludert 5 av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).
* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar og skal ha vært hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.
* Ansatte i BP har forklart at mellom 20 og 30 algeriere åpenlyst assisterte terroristene under angrepet.
* Torsdag 12. september la Statoil fram en intern granskningsrapport om hendelsene. Den anbefalte blant annet en rekke tiltak for å styrke sikkerheten ved anleggene i Algerie.
* I november var 40 Statoil-ansatte tilbake ved operasjonsbasen i Hassi Messaoud. Det er ikke avklart når selskapet kan returnere til anleggene i In Aménas og In Salah.Selskapet trakk alle sine ansatte ut av Algerie etter terrorangrepet mot In Aménas i januar. 40 ansatte ved anlegget ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.
– Siden sensommeren har vi gradvis begynt å vende tilbake til operasjonsbasen i Hassi Messaoud, først i kortere perioder, men for noen uker siden var de første 40 tilbake på permanent basis, sier pressekontakt Knut Rostad i Statoil til NTB.
Det tallet inkluderer noen norske borgere, men også lokalt ansatte og andre nasjonaliteter.
Sikkerhet først
– Det er snakk om en stegvis tilnærming, og vi vil være helt trygge på at sikkerheten er på plass før våre ansatte returnerer, sier Rostad.
Oljeselskapet holder på med å implementere en rekke sikkerhetstiltak, blant annet på bakgrunn av en granskingsrapport. Statoil har hele tiden gjort det klart at det ikke er aktuelt å vende tilbake før sikkerheten er tilfredsstillende.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi vet ikke når det kan skje. In Aménas er det anlegget hvor implementeringen av sikkerhetstiltak har kommet kortest, og det er ikke aktuelt med retur dit på en stund ennå. I In Salah er tiltakene kommet noe lenger, men heller ikke der kan vi si når det er mulig å returnere, forklarer Rostad.
Administrasjon
Hassi Messaoud, hvor det nå er Statoil-ansatte, er en by som ligger flere hundre kilometer fra de to produksjonsanleggene.
– Der vi har folk nå, er det på mange måter snakk om et administrasjonsbygg som vi deler med våre partnere Sonatrach og BP, forteller Rostad.