Juletyverier for 355 millioner kroner

STJELER: Ikke alle har ærlige hensikter når de handler inn før jul. Men heldigvis betaler de aller fleste for seg, både i Norge og her på julemarkedet i Nürnberg. Foto: REUTERS / Michaela Rehle / NTB scanpix
STJELER: Ikke alle har ærlige hensikter når de handler inn før jul. Men heldigvis betaler de aller fleste for seg, både i Norge og her på julemarkedet i Nürnberg. Foto: REUTERS / Michaela Rehle / NTB scanpix

Nordmenn legger igjen over 50 milliarder kroner i butikkenes kasser i julestria. Men noen forsyner seg også av varene uten å betale. Tyveriene koster handelsstanden 355 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet kommer fra Hovedorganisasjonen Virke og tar utgangspunkt i at folk verken er mer eller mindre uærlige i desember enn i resten av året, skriver Moss Avis.

– Den nedadgående trenden i anmeldte butikktyverier fram til 2007/2008 har snudd. I 2012 pekte grafen oppover igjen etter en liten nedgang i 2011. Vi oppfordrer derfor alle butikker til å være særlig årvåkne i årets julehandel, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke i en pressemelding.

Men selv om handelsaktiviteten altså øker i årets siste måned, er det ingen grunn til å tro at andelen varer som plukkes av lange fingre øker. Internasjonale undersøkelser viser at svinnet som skyldes tyveri, følger omsetningen. Bjerke tror til og med at de profesjonelle tyvene er mindre aktive når juleshoppingen er på det mest hektiske.

– Når det er mange kunder i butikken, er det vanskelig å holde tyveriet skjult. (©NTB)