Meny

Juletyverier for 355 millioner kroner

STJELER: Ikke alle har ærlige hensikter når de handler inn før jul. Men heldigvis betaler de aller fleste for seg, både i Norge og her på julemarkedet i Nürnberg. Foto: REUTERS / Michaela Rehle / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn legger igjen over 50 milliarder kroner i butikkenes kasser i julestria. Men noen forsyner seg også av varene uten å betale. Tyveriene koster handelsstanden 355 millioner kroner.

Tallet kommer fra Hovedorganisasjonen Virke og tar utgangspunkt i at folk verken er mer eller mindre uærlige i desember enn i resten av året, skriver Moss Avis.

– Den nedadgående trenden i anmeldte butikktyverier fram til 2007/2008 har snudd. I 2012 pekte grafen oppover igjen etter en liten nedgang i 2011. Vi oppfordrer derfor alle butikker til å være særlig årvåkne i årets julehandel, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke i en pressemelding.

Men selv om handelsaktiviteten altså øker i årets siste måned, er det ingen grunn til å tro at andelen varer som plukkes av lange fingre øker. Internasjonale undersøkelser viser at svinnet som skyldes tyveri, følger omsetningen. Bjerke tror til og med at de profesjonelle tyvene er mindre aktive når juleshoppingen er på det mest hektiske.

– Når det er mange kunder i butikken, er det vanskelig å holde tyveriet skjult. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus