Unge uføre skammer seg over å få trygd

SKAMMER SEG: Uføre misliker å «nave». Foto: Morten Holm / Scanpix
SKAMMER SEG: Uføre misliker å «nave». Foto: Morten Holm / Scanpix

Bare 13 prosent av unge uføre svarer i en ny undersøkelse at de er åpne om at de mottar trygdeytelser. Hver sjette trenger i tillegg hjelp fra foreldre for å klare seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fram i en undersøkelse samarbeidsorganet Unge funksjonshemmede har foretatt blant funksjonshemmede under 40 år, skriver Vårt Land.

I en rapport om undersøkelsen konkluderes det med at støtten til unge uføre bør få et betydelig løft slik at «man sikres en inntekt med rom for normalt forbruk».

Et stort antall opplever at de blir sett ned på fordi de mottar trygd, og mange tror at andre mener de har valgt å bli trygdet fordi det er økonomisk lønnsomt.

Virkeligheten fortoner seg noe annerledes. Mens en gjennomsnittsinntekt for befolkningen ligger på rundt 25.000 kroner, ligger den gjennomsnittlige månedsinntekten for unge uføre på 15.000 kroner.

Gapet blir større etter hvert som årene går, og mange trenger andre trygdeytelser som bostøtte eller sosialhjelp ved siden av. Én av seks spurte er avhengig av hjelp fra foreldrene.

Undersøkelsen viser at fire av ti unge trygdede har utgifter knyttet til sin funksjonshemning som langt overgår det som i dag dekkes av det offentlige. Noen har ekstrautgifter på 100.000 kroner i året.