Åtte personer omkom i helikopterulykke i Glasgow

Åtte personer mistet livet som følge av at et politihelikopter traff taket på en pub i Glasgow, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det letes fortsatt etter folk inne i puben som ble truffet av et politihelikopter i Glasgow. Men arbeidet er vanskelig og vil ta tid, påpeker skotsk politi.

Etter lange timer med venting på nye opplysninger fra politiet fikk innbyggerne i Glasgow en oppdatering lørdag kveld. Men dessverre hadde da tallet på omkomne steget til fra én til åtte.

– Tre av de åtte ble funnet inne i helikopteret og var våre kolleger i helikoptertjenesten, sa politimester Stephen House på en pressekonferanse lørdag kveld.

De øvrige fem var inne på puben The Clutha da ulykken skjedde fredag kveld.

I tillegg er 14 personer alvorlig skadd, og politiet visste ikke lørdag kveld hvorvidt det fremdeles befant seg folk inne i det delvist sammenraste bygget.

– Dette er en svart dag for Glasgow og Skottland, sa førsteminister Alex Salmond i den skotske selvstyreregjeringen lørdag, på det som er skottenes nasjonaldag.

I Glasgow ble feiringene avlyst, og det ble i stedet flagget på halv stang på offentlige bygg.

Leter videre

Ett døgn etter ulykken pågikk lete- og redningsarbeidet fremdeles, og det er ifølge politiet svært vanskelige arbeidsforhold.

– Vi har å gjøre med en svært kompleks etterforskning og operasjon. Vi regner med at nødetatene fortsatt vil være på stedet en god stund, sa House.

Faren har vært stor for at flere deler av bygningen skulle rase sammen.

– Inntil helikopteret er blitt fjernet, vet vi ikke hvordan det ser ut på undersiden, påpeker politimesteren.

– Modige

Politihelikopteret skal ha falt «som en stein» før det traff taket på puben. Øyenvitner har forklart at de opplevde hendelsen som surrealistisk.

Inne i puben var om lag 120 personer samlet for å høre på skabandet Esperanza. Gjester forteller at de først hørte et voldsomt brak, hvorpå lokalet ble fylt med støv.

– Halvveis gjennom settet kom det en kjempeeksplosjon. Deler av lokalet ble dekket av støv. Vi visste ikke hva som hadde skjedd. Folk fikk panikk og forsøkte å komme ut av døren, sier Fraser Gibson, en av pubgjestene, til BBC.

Flyktet ut

Mange pubgjester greide å komme seg ut på egen hånd rett etter ulykken.

– Folk begynte å komme ut med skader og blod, og alle kom bort og forsøkte å hjelpe, sier en av pubgjestene, Grace MacLean, til BBC.

Hun forteller at det tok en liten stund før taket kollapset og folk skjønte hva som hadde skjedd.

– Bandet fortsatte å spille, men så falt mer av taket ned og noen begynte å skrike. Så ble hele puben fylt med støv, sier MacLean, som er usikker på om helikopteret styrtet ettersom det ikke eksploderte.

– Jeg tror kanskje at de som var i helikopteret forsøkte å lande på taket eller noe sånt, sier hun.

Teknisk feil?

Politiet har foreløpig ikke uttalt seg om hva som kan ha forårsaket helikopterstyrten. Men eksperter mener at helikopteret, som var av typen EC-135, kan ha fått tekniske problemer.

En nordmann som bor bare 200 meter fra puben, sier til VG at det vrimler av politi og brannmannskaper i området og at det er satt opp sperringer 50 meter fra puben.

– Det er utrolig mye brannbiler her, og de jobber veldig på taket på puben. Jeg tror jeg kan se halerotoren som står opp gjennom taket, sier Andreas Rød-Løkkevold, som selv var hjemme og så på TV da ulykken skjedde.

Labour-politikeren Jim Murphy sier til BBC at han kjørte forbi puben som ligger ved elva Clyde, rett etter ulykken. Sammen med andre frivillige hjalp han til med å få skadde ut av bygningen.

– Det var et fryktelig syn, men folkene der har gjort en god jobb, sier Murphy, som er representant i Parlamentet i London.