Kan ISON ha overlevd møtet med solen likevel?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er spørsmålet forskerne ved NASA nå stiller seg etter nye satellittbilder fra sola.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det meste tydet på at kometen ISON hadde gått i oppløsning i møtet med sola torsdag kveld, men fredag kveld fikk NASA nye bilder som gir grunn til nytt håp for den mye omtalte kometen.

Se bildene i videoen over.

2.700 grader

Det var på forhånd beregnet at kometens bane ville gå om lag 1,17 millioner kilometer over solas overflate. Med temperaturer på rundt 2.700 grader ville den der miste hele tre tonn masse per sekund.

Det skal ha vært er enn nok til at den kunne rett og slett fordampe, men nå kan i alle fall deler av den likevel ha overlevd. Bildene fra NASAs solobservatorium SOHO viser at kometen forsvinner bak sola for så å dukke opp igjen på den andre siden.

Bakgrunn: «Århundrets komet» blir snart opplyst

Årets «snakkis»

Kometen ble oppdaget av to russiske astronomer i september i fjor og har det siste året vært den store «snakkisen» på stjernehimmelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom kometen overlevde lovet NASA at man kunne se den på nattehimmelen med det blotte øyet i desember, men selv om deler av den overlevde, avblåser nå NASA lysshowet.

Les også: Kometforsker: Aldri før har vi hatt noe lignende i hendene

– Schrödringer komet

Karl Battams i NASA kaller nå ISON for Schrödringer komet.

– Akkurat nå ser det ut til at en liten del av ISON har klart seg og aktivt frigir materiale. Vi har ingen ide om hvor stor denne kjernen er, hvis det i det heile tatt er noe der. Og hvis det er en kjerne, er det ennå for tidlig å sei hvor lenge den vil overleve, skriver Battams i CIOC-bloggen , ifølge NRK.no.