Meny

Retten: – Religiøse fantasier styrker mistanken mot foreldrepar

Moren til ettåringen stiller seg utenforstående til siktelsen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Religiøse vrangforestillinger bidrar til å styrke mistanken mot foreldrene til ettåringen som ble funnet død i Vanvikan, mener retten.

Både den 26 år gamle moren og den 29 år gamle faren ble fredag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud og i full isolasjon.

Begge anket Inntrøndelag tingretts kjennelse på stedet etter at den falt fredag ettermiddag.

Paret er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter etter at den ett år gamle sønnen deres ble funnet død onsdag.

Tingretten mener det er skjellig grunn til mistanke mot foreldreparet, og at vilkårene for varetektsfengsling er oppfylt ved at det kan være fare for bevisforspillelse dersom foreldrene får anledning til å samkjøre sine forklaringer.

Politiadvokat og aktor Silje Valstad er glad for at retten ga politiet medhold i fengslingsbegjæringen for begge to.

– Nå kan vi etterforske saken videre uten frykt for bevisforspillelse, sier hun, med forbehold om at lagretten stadfester varetektsfengslingen.

Advokaten: – Gutten var alene hjemme før han døde

Usikker dødsårsak

Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ikke noe svar på dødsårsaken. Stump vold utelukkes, men det er heller ikke funnet noen naturlig eller medisinsk dødsårsak. Den endelige obduksjonsrapporten er ventet om 14 dager.

Inntrøndelag tingrett konkluderer med at det er skjellig grunn til å mistenke foreldreparet. Tingrettsdommer John Morten Svendgård viser blant annet til at barnets far hadde religiøse vrangforestillinger om hva som skulle skje 28. november, dagen etter at gutten ble funnet død. Også moren skal ha hatt vrangforestillinger av religiøs art.

Svendsgård viser i kjennelsen også til at helsepersonell hadde vurdert begge foreldrene som ustabile forut for hendelsen, og at barnevernet hadde vært koblet inn i den forbindelse.

Les også: Moren siktet etter barnedødsfall

Komet

De religiøse forestillingene er ett av mange momenter som siktelsen bygger på, ifølge politiadvokat Silje Valstad.

– Paret hadde forestillinger av religiøs art om noe som skulle hende torsdag, knyttet til en komet. Dette er del av en helhetsvurdering. Siktelsen bygger på mange momenter, sier hun.

De tekniske undersøkelsene på åstedet er nå avsluttet, opplyste lensmann Gunnar Solli i Leksvik og Inderøy fredag kveld. Han ville ikke spekulere mer om dødsårsaken.

– Det eneste vi utelukker, er at barnet døde på grunn av fysisk vold. Vi holder alle andre muligheter åpne, og håper obduksjonsrapporten vil gi svar, sa han på en pressekonferanse fredag kveld.

Les også: Politiet: Flere mulige årsaker til ettåringens død

Innlagt på sykehus

Foreldrene motsatte seg å bli varetektsfengslet, og begge stiller seg uforstående til at de er siktet i saken. Både moren og faren var fredag innlagt på psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Levanger. Farens forsvarer, advokat Trond Peder Nilsen, sier at hans klient i stedet for fengsel ønsker å bli tvangsinnlagt for å få fortsette behandlingen ved psykiatrisk avdeling.

Aktor Silje Valstad gikk med på at faren ikke blir overført til fengsel før etter klarsignal fra overlegen ved psykiatrisk avdeling.

– Den vurderingen må foretas av lege, sier Valstad.

Ifølge farens forsvarer dro foreldrene onsdag morgen fra Vanvikan til nabokommunen Rissa for å delta på et møte.

– Dette var på et tidspunkt da barnet pleide å sove, sier Nilsen til NTB.

De var borte et par timer, ifølge Nilsen. Da de kom tilbake, fant moren gutten død i senga.

Bakgrunn: Barnefar pågrepet etter funn av død ettåring

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus