Meny

– Betydelig fare for vold i Thailand

Den politiske konflikten handler om hvem som skal ha makten etter at dagens konge Bhumibol Adulyadej er borte, sier eksperter. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestene i Thailand handler ikke om demokrati, selv om det framstilles slik. Og faren for en voldelig utvikling er betydelig.

Det fastslår seniorforsker og Thailand-ekspert Marte Nilsen ved Institutt for Fredsforskning (PRIO) i en kommentar til dagens uoversiktlige situasjon.

Hun kan like lite som andre si hvor lenge protestene og uroen vil vare, men antar at det vil være over innen den thailandske kongens bursdag 5. desember.*

Les også: – Kutter strømmen til Thailands politihovedkvarter

Ikke om demokrati

Derimot er hun klar på at uroen ikke handler om demokrati.

– Det er samme ulne retorikk som i 2008. Da snakket man om «reelt» og «ekte» demokrati. Men når de ble bedt om å være konkrete, kom det mange merkelige forslag, sier hun.

Lederen for de siste dagenes demonstrasjoner, Suthep Thaugsuban, snakker om å opprette «folkeråd» som ikke skal være folkevalgt. Nilsen mener det er vanskelig å vite hva som er demonstrantenes mål på kort sikt, i og med at et nyvalg verken er ønsket eller ville gi noen forandring.

– Demokratene, partiet som han kommer fra, ville ikke vunnet noe valg i dag heller, sier Nilsen.

Les også: Ber norske turister vise aktsomhet i Thailand

Fare for vold

Det er betydelig fare for voldsbruk mellom demonstranter og politi eller militære, mener hun. Det samme gjelder mellom motstandere og tilhengere av regjeringen.

– Mye kan tyde på at det er et mål med demonstrasjonene, sier hun.

– Det kan være et mål å sette regjeringens sikkerhetsstyrker ut av spill.

PRIO-forskeren peker på at det har vært mye snakk fra demonstrantene om amnestiloven som statsminister Yingluck Shinawatra forsøkte å få vedtatt, men at den heller ikke er noen grunn til å holde demonstrasjonene i gang.

– Loven ble jo nedstemt i Senatet før demonstrasjonene kom i gang, påpeker hun.

Les også: Massedemonstrasjonene fortsetter i Thailand

Maktkamp

Bak det hele skjuler det seg en maktkamp mellom den gamle eliten i Bangkok, med den nå 85 år gamle kongen som sitt samlende symbol, og en ny elite som har vokst fram.

– Thaksin Shinawatra er den fremste utfordreren til Bangkok-eliten og kongemakten. Den politiske konflikten handler om hvem som skal ha makten etter at dagens konge er borte, sier Marte Nilsen.

* Korrigering: Datoen for kongens bursdag er endret fra 15. desember til 5. desember.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus