Nå skal norske nettpirater tas

Fra 29. november kan fildelernes IP-adresser igjen overvåkes i Norge. Foto: Scanpix
Fra 29. november kan fildelernes IP-adresser igjen overvåkes i Norge. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik starter overvåking av piratnettsteder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med i dag, 29. november 2013, lever norske nettpirater langt mindre trygt enn tidligere.

Nå får nemlig eiere av opphavsbeskyttet materiale lov til å overvåke, samle inn og lagre IP-adresser som mistenkes å være knyttet til ulovlig fildeling. Dette kan de gjøre på eget initiativ, uten å måtte søke konsesjon fra Datatilsynet.

I hovedsak dreier det seg om overvåking av FTP-servere og kjente nettsteder som distribuerer ulovlig materiale gjennom bittorrent-filer, som for eksempel The Pirate Bay.

Dette er resultatet av en endring i Åndsverkloven som ble gjort under den forrige regjeringen.

Les også: Bedre enn Dropbox?

Infiltrerer piratnettverkene

Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik har fått i oppdrag fra blant andre bransjeorganisasjonene for film, musikk og forlag å kartlegge ulovlig fildeling i Norge. Til digi.no forteller de at vil være tilstede i nettverkene som om de var vanlige brukere, og iaktta hva som foregår, hva som blir sagt og delt, og av hvem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hensikten er å bygge opp et oppdatert faktagrunnlag for videre dialog med internettilbyderne om eventuelle tiltak mot ulovlig fildeling, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiik, til digi.no.

Les også: BitTorrent Sync: Del mapper over nettet

– Opplasterne er problemet

Ifølge Itavisen.no er det først og fremst de som gjør tilgjengelig materiale, altså opplasterne, som har noe å frykte i første omgang. Det er denne gruppen som skaper de største problemene for bransjen, ifølge bransjen selv.

- En opplasting kan gi grunnlag for tusen nedlastinger, mens én nedlasting er én nedlasting, har Simonsen Vogt Wiig-partner Rune Ljostad uttalt til Teknisk Ukeblad.