Politiet: Flere mulige årsaker til ettåringens død

Den foreløpige obduksjonsrapporten sammen med andre opplysninger gir skjellig grunn til mistanke mot begge foreldrene til ettåringen som døde i Vanvikan onsdag, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både faren og mora til den ett år gamle gutten blir framstilt for varetekstfengsling fredag ettermiddag.

Ettåringen ble obdusert torsdag. Det foreligger foreløpig ingen sikker dødsårsak. Den foreløpige obduksjonsrapporten er likevel en del av grunnlaget for at begge foreldrene til gutten nå er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

– De foreløpige opplysningene etter obduksjonen er slik at det er flere mulige dødsårsaker. Det er summen av obduksjonsrapporten og andre opplysninger som gir grunnlag for siktelsen, opplyste politiinspektør Sigbjørn Bjerkem i Nord-Trøndelag politidistrikt på en pressekonferanse i Steinkjer fredag.

Moren til ettåringen ble torsdag også siktet i saken. Samtidig ble siktelsen for både faren og moren skjerpet til legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Vi knytter siktelsen direkte opp mot at barnet døde. Det betyr at vi har skjellig grunn til å mistenke at det har vært en form for opptreden som har ført til barnets død, sier Bjerkem.

Foreldrene framstilles for fengsling fredag, begrunnet med fare for bevisforspillelse. Barnets mor har etter barnets død vært ivaretatt av helsevesenet, og har dermed ikke hatt anledning til å forspille bevis, sier Gunnar Solli, lensmann i Leksvik og Vanvikan.

Se utdrag fra politiets pressekonferanse i videoen øverst i artikkelen

Nekter straffskyld

Den siktede farens forsvarer, Trond Peder Nilsen, har opplyst at den første legen som undersøkte barnet konkluderte med at barnet døde av kveling som følge av oppkast.

– Faren har så langt fortalt at han i løpet av de siste to døgnene før dødsfallet ikke observerte noe som kan forklare hvordan eller hvorfor sønnen døde. Han og moren har helt samsvarende forklaringer om dette, sier Nilsen til NTB.

– Det er konstatert at det var oppkast på barnet, men vi ønsker ikke å gå inn på innholdet i obduksjonsrapporten, sier lensmann Gunnar Solli.

Bakgrunn: Barnefar pågrepet etter funn av død ettåring

Den 29 år gamle faren har nektet straffskyld etter at parets ett år gamle sønn døde onsdag. Den 26 år gamle moren hadde først status som vitne, men ble torsdag siktet på linje med faren.

Morens advokat Tore Angen hadde fredag morgen ennå ikke rukket å snakket med sin klient.

– Men jeg går ut fra at hun vil nekte straffskyld, ettersom faren gjør det, sier han.

– Det er tydelig at politiet mener det ligger noe i obduksjonsrapporten som gir skjellig grunn til mistanke. Jeg har ikke sett obduksjonsrapporten, men merker meg at det kan være flere mulige dødsårsaker, sier Angen.

– Dette er først og fremst en tragisk sak. Min jobb er å ivareta morens interesser på best mulig måte, legger han til.

Fant gutten død

Det var en lege som meldte fra om dødsfallet klokka 12.40 onsdag. Barnet var allerede dødt da legen kom til stedet. Ifølge farens forsvarer var det moren som fant gutten død på soverommet.

Politiet kjenner fortsatt ikke bakgrunnen for at barnevernet tirsdag besøkte familien og ba om bistand fra politiet, men fylkesmennene i både Sør- og Nord-Trøndelag oppretter nå tilsynssak.

Kripos vil avslutte de tekniske undersøkelsene på åstedet fredag.

29-åringen er tidligere dømt for volds- og narkotikakriminalitet, men ikke for handlinger som kan relateres til hva som skjedde da ettåringen døde. Mannen skal ha hatt en langvarig rushistorie, ifølge VG.

Personvernpolicy