Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

Kinesiske jagerfly ble torsdag sendt inn i den omstridte luftforsvarssonen som Kina har opprettet i Sør-Kina-havet. (Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix)
Kinesiske jagerfly ble torsdag sendt inn i den omstridte luftforsvarssonen som Kina har opprettet i Sør-Kina-havet. (Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix)

Statlig kinesisk presse identifiserer fredag Japan som «hovedmål» i den nye luftforsvarssonen som Kina har opprettet over en omstridt øygruppe i Sør-Kina-havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Japan ikke respekterer den nye luftforsvarssonen, må Kina «uten å nøle treffe betimelige mottiltak», skriver avisa Global Times, som står det kinesiske kommunistpartiet nært.

Andre land som sender fly inn i sonen, deriblant USA, bør derimot ignoreres så lenge de ikke går for langt, mener avisa.

«Det vi bør gjøre nå, er å svare strengt på provokasjoner fra Japan», skriver Global Times i sin leder.

Kinesiske jagerfly

Både Kina og Japan gjør krav på øygruppen i Sør-Kina-havet som Kina nå har opprettet en luftforsvarssone over.

Det kinesiske luftforsvaret er i «høy beredskap» og vil svare på trusler i området, advarer militærets pressetalsmann Shen Jianke.

Torsdag sendte Kina jagerfly til området for å overvåke den nye luftforsvarssonen, som offisielt ble opprettet lørdag. Tidligere har både Japan og Sør-Korea trosset Kina og latt militære fly krysse sonen uten forvarsel.

Ifølge statlige kinesiske medier gjennomførte de kinesiske jagerflyene rutinemessige luftpatruljer i tråd med internasjonal praksis, melder BBC.

Flere med krav

Forsvarssonen omfatter et område på størrelse med arealet til Nord-Norge og Trøndelag til sammen. Både Kina, Japan, Taiwan og Sør-Korea gjør krav på deler av områdene som forsvarssonen dekker.

Kina krever at alle fly som krysser sonen, skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter. Hvis ikke risikerer de det kineserne kaller «forsvarsmessige hastetiltak».

Den japanske kystvakten opplyste torsdag at flyene dens hadde krysset forsvarssonen uten å møte noen reaksjon fra Kinas side. Også det sørkoreanske forsvaret har opplyst at et av dets fly har passert gjennom sonen Kina hevder å ha opprettet, uten å melde ifra til kinesiske myndigheter.

Dermed følger Sør-Korea i fotsporene til USA, som tidligere i uken sendte to ubevæpnede B-52 bombefly gjennom samme sone, uten å varsle kineserne.

Australia reagerer

Flyforsvarssonen som Kina har opprettet, omfatter også en klippe og et område Sør-Korea lenge har gjort krav på. Sør-Korea vil fortsette å patruljere området uten å varsle Kina, ifølge talsmannen.

Australia har også reagert sterkt på sonen, og tirsdag ble Kinas ambassadør kalt inn på teppet av australsk UD.

Dette utløste en voldsom ordstrøm fra Kina, som kalte Australias protest «uansvarlig» og ba regjeringen i Canberra om å «korrigere sin feil». Men Australia holder på sitt og nekter å beklage.