Hærens hovedkvarter stormet i Bangkok

Demonstrantene på vei til USAs ambassade i Bangkok. Nå har de stormet hærens hovedkvarter. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB scanpix
Demonstrantene på vei til USAs ambassade i Bangkok. Nå har de stormet hærens hovedkvarter. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 1.000 demonstranter har stormet hærens hovedkvarter i Thailands hovedstad Bangkok. Også statsministerens partihovedkvarter er omringet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed tilspisses situasjonen i den thailandske hovedstaden, selv om regjeringssiden fortsetter å si at den ikke vil la seg provosere til maktbruk.

Demonstrantene har kommet seg inn på området til hærens hovedkvarter, opplyser øyenvitner ifølge nyhetsbyrået Reuters.

«Folkets side»

– Vi vil vite hvilken side hæren står på, ropte en av demonstrantene som deltok i fredagens aksjon.

Ifølge den engelskspråklige Bangkok-avisen The Nation har demonstrantene nøyd seg med å gå inn på området foran hærens hovedkvarter og ikke forsøkt å ta seg inn i selve bygningen. Demonstrantene består blant annet av studenter og tilhengere av bevegelsen Folkenettverket for Thailands reform.

Lederne sier de krever å få snakke med hærens øverstkommanderende, general Prayuth Chan-ocha for å spørre ham om han står på «folkets side».

Lederen for protestbølgen i Thailand, Suthep Thaugsuban, har erklært at målet er å erstatte den valgte nasjonalforsamlingen med såkalte «folkeråd».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politihovedkvarter evakuert i Bangkok

Regjeringspartiet

Ifølge nyhetsbyrået DPA samlet samtidig nærmere 3.000 demonstranter seg utenfor regjeringspartiets hovedkvarter og ropte «Yingluck, kom deg ut!».

Thailandske demonstranter har den siste uken okkupert en rekke departementer i hovedstaden samt rådhus i andre byer i landet. Demonstrantene krever at statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering må gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforeningen til de ansatte i det thailandske flyselskapet Thai Airways International truer med å sette flyene på bakken dersom demonstranter blir skadd i sammenstøt med regjeringens politi eller militære.

– Hvis regjeringen bruker makt, vil vi øke presset ved å hindre at flyhjulene går, sa fagforeningens leder Damrong Waikanee torsdag. Flyselskapet flyr blant annet mellom Bangkok og Oslo.

Les også: Ber norske turister vise aktsomhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maktbruk?

Torsdag kom det til to mindre sammenstøt mellom regjeringstilhengere og motstandere. Det ene skjedde nord for Bangkok, og to regjeringsmotstandere fikk mindre skader etter å ha blitt slått med trekøller, ifølge politiet.

Det var også et mindre sammenstøt i en nordøstlig provins, men ingen ble skadd.

– Regjeringen vil ikke ta initiativ til en voldelig situasjon, for det er akkurat hva Suthep ønsker, sier Udomdet Rattanasatein, en folkevalgt fra statsminister Yingluck Shinawaras parti Puea Thai.

– Vi vil ikke la oss provosere, tilføyer han.

Men ifølge representanten til menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch i Thailand legger ledelsen for demonstrantene opp til voldelige konfrontasjoner.

– Voldsbruk virker uunngåelig, sier Sunai Phasuk ifølge DPA.

– Suthep nekter å snakke. Det er ikke den riktige ingrediensen for en fredelig overgang, tilføyer han.