Meny

IAEA: Mulig gjenåpning av atomreaktor i Nord-Korea

IAEA var torsdag samlet til styremøte ved sitt hovedkvarter i Wien. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utslipp av vann og damp fra et atomanlegg i Nord-Korea kan tyde på at den isolerte kommuniststaten forsøker å starte opp igjen en gammel reaktor, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Eksperter mener det vil være mulig å produsere plutonium for atombomber i den gamle forskningsreaktoren på Yongbyon-anlegget.

I april kunngjorde Nord-Korea at det muligens ville gjenåpne anlegget slik at det kunne ha avskrekkende effekt.

IAEA overvåker anlegget ved hjelp av satellittbilder. På byråets styremøte i Wien torsdag kunne IAEA-sjefen opplyse at det muligens blir gjort forsøk på å restarte reaktoren.

– Men ettersom byrået ikke har adgang til stedet, er det umulig for oss å avgjøre hvorvidt reaktoren har startet opp igjen, sa IAEAs generaldirektør Yukiya Amano.

Reaktoren har vært ute av drift i årevis. Da Nord-Korea varslet oppstart i april, sa eksperter at det trolig ville ta om lag et halvt år å få reaktoren i drift.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus