Meny

Flest overlever hjerteinfarkt i Tromsø

FLEST OVERLEVER: Ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø er sjansen for overlevelse 91,2 prosent.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjansen for å overleve et hjerteinfarkt varierer stort mellom sykehusene. Andelen som overlever de første 30 dagene er aller størst i Tromsø og lavest i Harstad.

Troms fylke ligger dermed både på topp og bunn når det gjelder sjansen for å overleve et hjerteinfarkt de første 30 dagene etter innleggelse.

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø er sjansen for overlevelse 91,2 prosent. Ved lokalsykehuset i Harstad er imidlertid andelen pasienter som overlever den første måneden helt nede i 80,9 prosent, viser statistikk fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Flest i vest

Ved hjerneslag og hoftebrudd er variasjonene mellom sykehusene mindre. For hjerneslag varierer overlevelsesandelen fra 83,9 til 89,2 prosent og ved hoftebrudd fra 89,9 til 92,7 prosent.

– For disse kvalitetsindikatorene har vi påvist signifikante forskjeller mellom sykehus og på helseforetaks- og regionnivå. Andelen som overlever etter innleggelse varierer mest ved hjerteinfarkt og hjerneslag, sier seksjonsleder Jon Helgeland i Kunnskapssenterets seksjon for kvalitetsmåling.

Totalt overlever flest i vest, viser den nye publikasjonen fra Kunnskapssenteret. Sykehuset i Orkdal og Nordlandssykehuset i Bodø ligger på topp når det gjelder totaloverlevelse med en andel på 95,4 prosent, mens Sykehuset Innlandet på Gjøvik ligger på bunn med 93 prosent.

Flere faktorer

Jon Helgeland understreker at flere faktorer kan spille inn og påvirke sjansen for overlevelse etter hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd. Det er ikke bare kvaliteten på den medisinske behandlingen som er avgjørende.

– Andre faktorer kan for eksempel være at sykehuset har en spesiell funksjon eller en spesiell pasientsammensetning. Variasjonen mellom sykehusene kan også ha sammenheng med ulikheter i andre organisatoriske forhold, datakvalitet og inntaks- og kodepraksis, sier han.

Kunnskapssenteret har også publisert tall for reinnleggelser, som er blitt mer aktuelt etter samhandlingsreformen. Her ligger Tromsø på topp med 12 prosent, mens Sykehuset Telemark på Notodden ligger på bunn med 19,6 prosent.

– Vi ser at det er stor variasjon mellom sykehusene. Dette kan blant annet skyldes forhold i den kommunale helsetjenesten, for eksempel at noen kommuner er flinkere til å ta tilbake pasienter enn andre, sier Helgeland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus