Mistillitsforslag nedstemt i Thailand

Nasjonalforsamlingen i Thailand stemte torsdag over et mistillitsforslag mot Yingluck Shinawatra, men statsministeren hadde et solid flertall bak seg.
I alt 297 representanter stemte mot mistillit, mens 134 representanter stemte for. Dermed falt forslaget.
Men statsministeren har fortsatt et voldsomt press mot seg. Thailand har de siste dagene vært preget av store demonstrasjoner mot regjeringen, og det er ingenting som tyder på at disse vil opphøre med det første.
Demonstrantene har omringet flere departementer i hovedstaden, og i en rekke andre byer er rådhus blitt okkupert.
Les også: Politihovedkvarter i Bangkok evakert
Blir sittende
Protestene mot regjeringen ledes av Suthep Thaugsuban, en tidligere lederfigur i opposisjonspartiet Demokratene som nå trukket seg fra nasjonalforsamlingen. Han sier han ikke vil nøye seg med oppløsning av nasjonalforsamlingen og nyvalg, men tar i stedet til orde for at makten i landet må overføres til «folkeråd». Kritiske røster tolker dette som et signal om at målet er statskupp.
Yingluck gjør det på sin side klart at hun vil bli sittende.
– Det er klart at demonstrantene ikke er ute etter oppløsning av forsamlingen, så la oss fra i dag av finne en vei ut av dette sammen, sa hun under en pressekonferanse før avstemningen i nasjonalforsamlingen.
Regjeringspartiene har til sammen 299 av de i alt 492 setene i forsamlingen, og det var derfor ventet at mistillitsforslaget ville falle.
Les også: – Umulig å spå utfallet i Thailand
Thaksin i skyggene
Yingluck er søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble kastet i et militærkupp i 2006 og nå er i eksil. Demonstrantene mener det i praksis fortsatt er Thaksin som styrer landet.
Mens Thaksin har sin maktbase blant de fattige på landsbygda, er demonstrasjonene drevet av urbane middelklassefolk som er mer på linje med elitene i landet.
Thailand er flere ganger tidligere blitt rystet av lignende demonstrasjonsbølger de siste årene, og landet har vært gjennom hele 18 militærkupp siden den eneveldige monarken ble styrtet i 1932.
Les også: Titusenvis demonstrerer i Bangkok
Tvil om kupp
Eksperter mener imidlertid det er usannsynlig at hæren vil gripe inn denne gangen med mindre opptøyene blir voldelige. Det skyldes den kraftige internasjonale fordømmelsen det forrige kuppet ble møtt med.
Demonstrasjonene som nå pågår, har hittil i all hovedsak vært fredelige.
Protestene startet i forrige måned da regjeringspartiet forsøke å få vedtatt en amnestilov som kritikerne mente var skreddersydd for å få på plass en benådning av Thaksin, som ble dømt for korrupsjon i 2008.
Mandag klarte demonstrantene å okkupere finansdepartementet, noe som fikk uroen til å eskalere betydelig