Meny

Husslaver i første avhør med politiet i London

Politi holder vakt utenfor leiligheten i Brixton i London der tre kvinner trolig ble holdt som slaver i årevis. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire uker etter løslatelsen av de tre kvinnene som skal ha vært holdt fanget i over 30 år, fikk politiet i London onsdag gjennomføre sitt første avhør med dem.

Ekteparet som er siktet for å ha holdt kvinnene fanget i alle disse årene, er avhørt og løslatt mot kausjon, men de tre kvinnene selv har tidligere ikke fortalt sine historier til politiet. Så langt har informasjon fra kvinnene kommet til etterforskerne indirekte, mens traumeeksperter har vurdert når det ville være forsvarlig for kvinnene å gå gjennom et fullt politiintervju.

Onsdag ble slik godkjenning gitt, og avhørene startet om ettermiddagen, opplyser politiinspektør Steve Rodhouse i London Metropolitan Police til nyhetsbyrået AFP.

Han legger til at politiet samarbeider tett med traumeekspertene slik at samtalene med kvinnene blir gjennomført så skånsomt som mulig.

Les også: London-politiet etterforsker «kollektiv» i slaveri-saken

Marxistisk sekt

De tre kvinnene ble satt fri i oktober etter at den ene av dem klarte å varsle organisasjonen Freedom Charity. Et ektepar i slutten av 60-årene ble i forrige uke pågrepet. De anklages for å ha holdt kvinnene som slaver og mishandlet dem både fysisk og psykisk i 30 år. Ekteparet ble etter hvert løslatt mot kausjon, men er fortsatt siktet i saken.

Politiets teori er at de to eldste kvinnene var medlem av en marxistisk sekt som ble ledet av ekteparet. Sekten ble oppløst på 1970-tallet, men hva som videre skjedde og omstendighetene rundt hvorfor kvinnene ble holdt fanget, er ikke blitt kjent.

Les også: Bombarderte nabo med kjærlighetsbrev

Savnet familiemedlem

En familie i Malaysia tror at en slektning som har vært savnet i 45 år, kan være en av de tre kvinnene som skal ha blitt holdt som slaver i årtier i London.

Siti Aishah Abdul Wahab, som i dag vil være 69 år, dro fra hjemlandet til Storbritannia i 1968 sammen med sin daværende forlovede. Forholdet tok imidlertid slutt etter kort tid, og siden da har familien ikke hørt fra henne, opplyser hennes svoger Mohamad Noh Mohamad Dom (67).

Britisk politi har opplyst at den ene av de tre kvinnene som ble frigitt etter å ha blitt holdt fanget i flere tiår, er en 69 år gammel kvinne opprinnelig fra Malaysia. De to andre er en 57 år gammel irsk kvinne og en 30 år gammel britisk kvinne.

Reiser til London

Doms kone, Kamar Mahtum, satte seg onsdag på et fly til London i håp om å kunne få bekreftet at den ene av de frigitte kvinnene er hennes søster.

– Vi har blandede følelser, sier Dom.

– Vi er glade fordi vi håper vi har funnet et familiemedlem som har vært savnet, og triste fordi vi hører at hun er syk og har vært holdt fanget i over 30 år.

Dom opplyser at de ble varslet av britiske medier om at den ene av kvinnene kan være den savnede Siti Aishah.

Fikk stipend

I et intervju med avisen The Telegraph tirsdag beskriver Kamar Mautum sin søster som en oppvakt og optimistisk ung kvinne. Hun forteller at søsteren fikk stipend for å reise til Storbritannia etter å ha studert ved en av Malaysias eliteskoler. I England skal hun imidlertid ha havnet i et radikalt venstreorientert miljø der hun etter hvert ble strengt kontrollert av ekteparet som nå er siktet i saken.

Malaysiske myndigheter har ennå ikke kommentert saken, men ifølge den malaysiske avisen The Star har malaysiske diplomater i London bedt britiske myndigheter om å få møte den 69 år gamle kvinnen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus