Mild straff for drap begått i «berettiget harme»

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 57 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til fengsel i fire og halvt år for drap på en jevnaldrende mann. Retten mente det ikke forelå nødverge, men gir den tiltalte betydelig forståelse og sier han handlet i berettiget harme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen som ble avsagt i forrige uke, er også svært spesiell i den forstand at retten går svært langt i å beskrive den drepte, hans liv og måten han oppførte seg på mot omgivelsene. Da drapet skjedde på Oppsal i Oslo en lørdag morgen i oktober 2011, hadde den 54 år gamle mannen flyttet inn hos 57-åringen og totalt dominert vedkommendes tilværelse.

Vurderer anke

Mens aktor påsto straff på ti år for 57-åringen, konkluderte Oslo tingrett med at omstendighetene rundt drapet var så spesielle at det var nødvendig å sette en straff langt under den fastsatte minstegrensen for drap. Det ble også vektlagt at det var gått over to år siden drapet ble begått.

Likevel tok mannen betenkningstid da spørsmålet om anke kom.

– Ankefristen går ut tirsdag i neste uke, og jeg er ikke ferdig med å vurdere dette sammen med klienten. Jeg la ned påstand om frifinnelse fordi jeg mener situasjonen han var i, er innenfor reglene for nødverge, sier advokat Stine Laier Nybø som er mannens forsvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dypt krenkende

Den drepte 54-åringen skal ha kontrollert pengene til den tiltalte, nektet ham tilgang til tilstrekkelig mat og styrt kontakten med familien ved å ha tatt beslag i mobiltelefonen hans.

– Denne situasjonen har vært så dypt krenkende og hatt så alvorlige skadefølger, at den gjør at tiltaltes harme mot offeret kommer klart inn under reglen om berettiget harme, står det i dommen.

I frykt for at han var blitt låst inne i leiligheten med den ustabile mannen, slo han 54-åringen i hodet flere ganger i hodet mens han sov. Siden tredde han en plastpose over hodet på offeret og knøt den fast med en ledning. Det første 57-åringen gjorde etter drapet var å gå på kafé hvor han spiste et stort måltid.

– Det kan være tvil om tiltaltes drapshensikt da han begynte handlingen, men det er ikke tvilsomt at han hadde fått en slik hensikt før drapshandlingen var avsluttet, står det i dommen.