Norge deltar i svenskenes Quick-granskning

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, har blitt frikjent for alle drapene han var dømt for. Foto: NTB scanpix
Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, har blitt frikjent for alle drapene han var dømt for. Foto: NTB scanpix

Svenskene skal nå granske skandalen Thomas Quick. Det vil bli norsk deltagelse i kommisjonen som offentliggjøres i morgen, torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år ble Sture Bergwall (63) frifunnet for det siste av de åtte drapene han ble dømt for å ha begått. Nå har svenskene besluttet å nedsette en egen granskningskommisjon i det som kalles Quick-skandalen etter navnet 63-åringen brukte i en periode.

– Det vil bli norsk deltagelse i kommisjonen, men navnet blir først bli presentert i morgen, bekrefter Per Claréus i det svenske justisdepartementet, til ABC Nyheter onsdag ettermiddag.

Den formelle beslutningen og kommisjonens mandat vil bli offentliggjort i morgen ved lunsjtider, opplyser Claréus.

– Det er naturlig og selvsagt at Norge må være representert, sier Bergwall i en kommentar.

Les også: Sture Bergwall får permisjon for å delta i debatt

Sentral rolle

Onsdag var det ikke mulig å få en kommentar fra det norske justisdepartementet om saken. Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen viste da til at i Norge er det riksadvokaten som vurderer sin egen innsats i etterforskningsarbeidet på norsk side.

Norge spiller en sentral rolle i tre av sakene. Som Thomas Quick ble Bergwall dømt for drapene på de norske jentene Trine Jensen, Gry Storvik og Therese Johannessen.

Hos riksadvokaten var de ikke kjent med noen henvendelse fra svenskene om dette.

Den som tidligere har besvart henvendelser om blant annet Therese-saken er statsadvokat Lasse Qvigstad, men han har ikke besvart spørsmål om deltagelse.

Les også: Sture Bergwall fikk møte sine venner

Norge overlot alt til svenskene

I går sendte svensk fjernsyn en ny dokumentar om skandalen.

Denne gangen basert på undersøkelser foretatt av journalisten Dan Josefsson, som også har skrevet en bok om psykiaternes rolle i prosessen som førte til seks feilaktige dommer ved ulike tingretter i årene 1993 til 2001.

Nå er alle sakene foreldet, men det er grunn til å se nærmere på hvordan norsk politi kunne overlate de juridiske oppgavene til svensk påtalemyndighet.

Ingen norske politibetjenter skal blant annet ha forhørt Sture Bergwall, men bare ha støttet seg på opplysninger fra svenske forhørsleder og aktor.

– Men hvordan kunne norsk politi svelge det svenske åtet? Hvordan kunne de tro på minnesekspertene og terapeutene på Säter, spør Sture Bergwall.

Han har i tidligere intervjuer med ABC Nyheter også undret seg over hvorfor han som mistenkt ikke ble ført for en norsk rett i de norske sakene, noe han nå tror kunne ha bidratt som en ekstra sikkerhetsventil i saken.

Les også: Sture Bergwall vant mer enn en halv seier

Samme aktor og eksperter

I svensk rett er det samme forhørsleder og aktor i alle sakene. I tillegg er det samme psykiatriske institusjon som hele tiden uttaler seg om hans helse og troverdighet, og i fem av de seks dommene (to av dem omhandler to drap) er det sammen rettssakskyndige som uttaler seg.

For tiden pågår en ekstern psykiatrisk vurdering av Bergwall, og konklusjonen herfra vil være klar i midten av desember.

Det er første gang siden han ble lagt inn på Säter i 1991 at det skjer en slik vurdering.

Ved de ulike domstolsbehandlingene fant det ikke sted noen egne psykiatriske vurderinger. Dommerne slo seg da til tåls med anbefalninger fra overlegen ved Säters psykiatriske sykehus om fortsatt tvangsbehandling.