Meny

Malaysisk familie håper «slave» i London er savnet familiemedlem

Politiet holdt vakt utenfor huset i Brixton, sør i London, etter at de tre kvinnene ble satt fri i forrige uke. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En familie i Malaysia tror at en slektning som har vært savnet i 45 år, kan være en av de tre kvinnene som skal ha blitt holdt som slaver i årtier i London.

Siti Aishah Abdul Wahab, som i dag vil være 69 år, dro fra hjemlandet til Storbritannia i 1968 sammen med sin daværende forlovede. Forholdet tok imidlertid slutt etter kort tid, og siden da har familien ikke hørt fra henne, opplyser hennes svoger Mohamad Noh Mohamad Dom (67).

Les mer: Tre kvinner reddet fra hus i London

Britisk politi har opplyst at den ene av de tre kvinnene som ble frigitt etter å ha blitt holdt fanget i flere tiår, er en 69 år gammel kvinne opprinnelig fra Malaysia. De to andre er en 57 år gammel irsk kvinne og en 30 år gammel britisk kvinne.

Reiser til London

Doms kone Kamar Mahtum satte seg onsdag på et fly til London i håp om å kunne få bekreftet at den ene av de frigitte kvinnene er hennes søster.

– Vi har blandede følelser, sier Dom.

– Vi er glade fordi vi håper vi har funnet et familiemedlem som har vært savnet, og triste fordi vi hører at hun er syk og har vært holdt fanget i over 30 år.

Dom opplyser at de ble varslet av britiske medier om at den ene av kvinnene kan være den savnede Siti Aishah.

Marxistisk sekt

De tre kvinnene ble satt fri i oktober etter at den ene av dem klarte å varsle organisasjonen Freedom Charity. Et ektepar i slutten av 60-årene ble i forrige uke pågrepet. De anklages for å ha holdt kvinnene som slaver og mishandlet dem både fysisk og psykisk i 30 år. Ekteparet ble etterhvert løslatt mot kausjon, men er fortsatt siktet i saken.

Politiets teori er at de to eldste kvinnene var medlem av en marxistisk sekt som ble ledet av ekteparet. Sekten ble oppløst på 1970-tallet, men hva som videre skjedde og omstendighetene rundt hvorfor kvinnene ble holdt fanget, er ikke blitt kjent.

Fikk stipend

I et intervju med avisen The Telegraph tirsdag beskriver Kamar Mautum sin søster som en oppvakt og optimistisk ung kvinne. Hun forteller at søsteren fikk stipend for å reise til Storbritannia etter å ha studert ved en av Malaysias eliteskoler. I England skal hun imidlertid ha havnet i et radikalt venstreorientert miljø der hun etterhvert ble strengt kontrollert av ekteparet som nå er siktet i saken.

Les også: Bombarderte nabo med kjærlighetsbrev

Malasyiske myndigheter har ennå ikke kommentert saken, men ifølge den malaysiske avisen The Star har malaysiske diplomater i London bedt britiske myndigheter om å få møte den 69 år gamle kvinnen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus