Meny

Nå blir Stortinget søkbart fra 1814

Tre millioner sider er digitalisert, registeret er på 18.600 sider og korrekturlest av fire referenter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt som har vært behandlet i Stortinget siden 1814 er nå digitalisert og søkbart.

Hvordan falt ordene under den fire lange dager stortingsdebatten som førte til Ap-regjeringens fall etter Kings Bay-ulykken på Svalbard i 1962? Hva sa Ap-politiker og senere kringkastingssjef Einar Førde egentlig under debatten om innføring av fargefjernsyn i 1971? Og hvor opphetet var diskusjonen om innføring av stemmerett for kvinner i 1913?

Svaret på disse – og hvilke som helst andre spørsmål politisk og historisk interesserte måtte ha – ligger nå bare noen tastetrykk unna.

Tre millioner sider

– Alt som formelt har vært behandlet i Stortinget, og som finnes i de trykte stortingsforhandlingene, ligger her. Tre millioner sider er digitalisert og gjort søkbart gjennom et hovedregister. Registeret er på 18.600 sider og korrekturlest av fire referenter, sier stortingsarkivar Egil Borlaug til NTB.

Selve arbeidet startet i 2009. Prosjektet har vært et samarbeid mellom stortingsarkivet og Nasjonalbiblioteket.

Spør riktig

Om materialet skjuler skatter som vil føre til WikiLeaks-pregede avsløringer, gjenstår å se. Borlaug oppfordrer forskere og alle andre til å gå på kreativ oppdagelsesferd.

– Stortinget har alltid vært åpent. Dette materialet har vært tilgjengelig også tidligere, men da på papir og innbundet mellom stive permer. Digitaliseringen åpner opp for en annen måte å sammenstille dokumentene på. Stiller du de riktige spørsmålene, oppdager du kanskje noe nytt, sier stortingsarkivaren.

Dronningens gt.

Også det som skjedde før dagens stortingsbygning sto klar i 1866, er med. Og for spesielt interesserte: Kong Christian Frederik sammenkalte det overordentlige Storting høsten 1814 i Katedralskolens auditorium i Dronningens gate. Her ble den reviderte Grunnloven vedtatt 4. november 1814 og kong Carl XIII av Sverige valgt til norsk konge. Den første stortingssalen ble flyttet til Norsk Folkemuseum i 1914, mens bygningen ble revet for å gi plass til Posthuset.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus