Massedemonstrasjonene fortsetter i Thailand

Massedemonstrasjonene fortsetter i Thailand
Massedemonstrasjonene fortsetter i Thailand
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av demonstranter marsjerte onsdag mot departementsbygninger i Bangkok i et nytt forsøk på å lamme regjeringen i Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene, som ledes av Suthep Thaugsuban, har siden mandag okkupert finansdepartementet, og tirsdag ble også tre andre departementer satt ut av spill – turistdepartementet, landbruksdepartementet og transportdepartementet.

Se video: Ambassadør: Spent situasjon i Thailand

Onsdag er planen å utvide aksjonen ved å omringe arbeidsdepartementet, industridepartementet, forskningsdepartementet, handelsdepartementet og helsedepartementet.

«I dag ber jeg folk om å møte opp i enda større antall», skriver Suthep på Facebook. «Vi skal få slutt på Thaksin-regimet», skriver han.

Thaksin er hovedfienden

Suthep har tidligere vært en lederfigur i opposisjonspartiet Demokratene, men har nå trukket seg fra nasjonalforsamlingen for å lede demonstrasjonene mot statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering.

Yingluck er søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå er i eksil. Demonstrantene mener det fortsatt er Thaksin som i praksis styrer landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Umulig å spå utfallet

Suthep har varslet at vil fortsette protestaksjonene selv om Yingluck går av og nasjonalforsamlingen blir oppløst. Det har fått flere til å beskylde ham for å planlegge et statskupp.

– Hvis det ikke blir et militærkupp, så blir det et folkekupp, sier utdanningsminister Chaturon Chaisaeng.

Det har vært 18 militærkupp i Thailand siden den eneveldige monarken ble styrtet i 1932. Det foreløpig siste kuppet fant sted i 2006 da Thaksin ble styrtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tviler på militærkupp

Eksperter mener imidlertid det er usannsynlig at hæren vil gripe inn denne gangen med mindre det oppstår voldelige opptøyer. Det skyldes den kraftige internasjonale fordømmelsen det forrige kuppet ble møtt med.

Demonstrasjonene som nå pågår, har hittil i all hovedsak vært fredelige.

Suthep selv leder nå demonstrasjonene fra et kontor i det okkuperte finansdepartementet. Han krever nå at en regjering bestående av byråkrater må overta styringen av landet og gir klare signaler om at han er villig til å sette det demokratiske systemet til side.

– Hvis vi river ned Thaksin-regimet, kan vi opprette folkeråd med folk fra alle sektorer. Da kan vi la folkerådene plukke ut gode folk til regjeringen, foreslo han tirsdag.