Bergwall nektet å møte tidligere justiskansler

Sture Bergwall ville ikke møte den tidligere svenske justisministeren. Foto: NTB scanpix
Sture Bergwall ville ikke møte den tidligere svenske justisministeren. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, nektet å møte tidligere justiskansler Göran Lambertz i debatt på svensk TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergwall var gjest sammen med kriminolog Leif G.W. Persson og dokumentarfilmskaper Dan Josefsson i programmet «Ukens forbrytelse». Tidligere justiskansler Göran Lambertz nektet han imidlertid å møte.

– Jeg ser ingen grunn til å snakke med en kverulant, sier Bergwall til SVT.

På 1990-tallet ble Bergwall dømt for åtte drap, blant annet tre i Norge. Han tilsto å ha drept flere enn 30 personer, men i 2008 trakk han samtlige tilståelser.

Til tross for at Bergwall er frikjent for de åtte drapene han ble dømt for, hevder fortsatt Lambertz at dommene var korrekte, skriver Dagens Nyheter.

– Kanskje forsøker han å forsvare sin elendige vurdering som konkluderte med at straffeutmålingen mot Quick var riktig, sier Persson, som alltid har hevdet at Bergwall løy om drapene.

Les også: Sture Bergwall får permisjon for å delta i debatt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville være interessant

SVT viste tirsdag kveld også dokumentaren om hvordan Bergwall ble dømt som seriedrapsmann selv om det aldri forelå tekniske bevis for at han hadde drept noen. Han begynte å tilstå de mange drapene etter å ha blitt dømt til tvungent psykisk helsevern som følge av et brutalt bankran.

– I begynnelsen var det enkelt. Jeg ville være en interessant person i terapi. Ingenting annet, skriver Bergwall på sin blogg.

Dokumentarfilmen er laget av den prisvinnende journalisten og forfatteren Dan Josefsson.

Les også: Sture Bergwall vant mer enn en halv seier

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk permisjon

Bergwall har vært innlagt på psykiatrisk avdeling siden 1991, og han er fortsatt innlagt på den psykiatriske avdelingen til Säters sykehus. Tirsdag fikk han permisjon for å delta i TV-debatten.

Bergwall meddelte på Twitter at han var nervøs for å skulle møte Persson, Lambertz og Björn Asplund. Asplunds sønn Johan forsvant da han var 11, og Bergwall tilsto under terapi å ha drept gutten. SVT varslet i forkant av dokumentaren avsløringer om sektlignende forhold på den psykiatriske institusjonen.

Den svenske domstolen besluttet i oktober at Bergwall skulle utredes ytterligere før en eventuell løslatelse, og en avgjørelse skal tas innen 16. desember i år. (