Meny

Drammen kommune friga Listhaug-dokumenter

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ønsker ikke å kommentere dokumentene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde Drammen kommune som kunde og jobbet med å få Vestre Viken til å velge Drammen som vertskommune for nytt sykehus da hun jobbet som rådgiver i konsulentselskapet First House.

First House fikk i april oppdraget med strategisk rådgivning og utarbeidelse av en strategisk plan for kommunen. Listhaug skulle blant annet komme med innspill til rådmannens saksframlegg til politikerne i Drammen, skriver Drammens Tidende.

Fylkesmannen i Buskerud påla mandag kommunen å frigi to dokumenter etter at både avisen og Aps gruppeleder Masud Gharahkhani hadde klaget på hemmeligholdet.

Listhaugs tidligere arbeidsgiver ble hyret inn for å hjelpe til med å påvirke helseforetaket Vestre Viken til å velge Drammen som vertskommune for nytt sykehus. Kommunen ønsket opprinnelig å holde detaljer om samarbeidet hemmelig, men ble mandag tvunget til å offentliggjøre flere dokumenter.

Ga innspill

Ett av dokumentene viser hvordan Sylvi Listhaug kom med innspill til et saksframlegg som skulle opp til politisk behandling i bystyre og formannskap. Drammen kommune skulle i vår gi en høringsuttalelse til Vestre Vikens utviklingsplan, og i eposten som Listhaug sendte kommunen, kom hun med mange endringsforslag til rådmannens utkast. Det endelige saksframlegget ble vedtatt av bystyret i mai.

Listhaug ønsker ikke å kommentere saken, men Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, reagerer sterkt:

– Å få en profesjonell PR-rådgiver til å skrive et saksframlegg som skal vedtas i et politisk organ, er jo helt hårreisende, sier han.

Les også: Listhaug møtt av demonstranter i Vestby

Beskyldninger

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) benektet i oktober at First House hadde utarbeidet en strategisk plan for nytt sykehus i Drammen. Mandag fikk imidlertid Drammens Tidende innsyn i en strategiplan som nettopp Listhaug utarbeidet for kommunen. Tirsdag ettermiddag skal ordføreren gi bystyret en redegjørelse om saken.

Aps gruppeleder Masud Gharahkhani mener kommunen ulovlig har holdt tilbake informasjon og mener formannskapet er blitt løyet for. Det avviser ordføreren.

– Jeg har ikke løyet i denne saken. First House har laget et utkast til strategi, men den har vi egentlig ikke tatt med oss i det videre arbeidet, sier ordføreren til Drammens Tidende.

Også Listhaugs kollega fra First House-tiden, tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), har hjulpet Drammen kommune i sykehussaken.

Lov til å nekte innsyn

Justisdepartementets lovavdeling bestemte i begynnelsen av november at Landbruks- og matdepartementet hadde lov til å avslå innsyn i hvem ministeren jobbet for da hun var ansatt i First House før hun ble statsråd.

Sivilombudsmann Arne Fliflet sendte et brev til både departementet og Statsministerens kontor hvor han ba om svar på flere spørsmål om hemmeligholdet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus