- Én av ti kvinner har hatt sex mot sin vilje

MOT SIN VILJE: I flere undersøkelser oppgir ti prosent av kvinner at de har hatt ufrivillig sex. – Det er viktig med undervisning for ungdom om hvor grensene går og hva som faktisk er straffbart, sier rådgiver Lisa Arntzen i Dixi ressursenter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MOT SIN VILJE: I flere undersøkelser oppgir ti prosent av kvinner at de har hatt ufrivillig sex. – Det er viktig med undervisning for ungdom om hvor grensene går og hva som faktisk er straffbart, sier rådgiver Lisa Arntzen i Dixi ressursenter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksuell tvang er i ferd med å bli normalisert, advarer britisk forsker etter ny undersøkelse. Også i norske undersøkelser oppgir én av ti kvinner å ha hatt ufrivillig sex. Ressurssenteret Dixi etterlyser bedre seksualundervisning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om den britiske undersøkelsen:

Det er tredje gang National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal) gjennomføres i Storbritannia, men første gang spørsmål om seksuell tvang blir stilt.

I 15 prosent av tilfellene av ufrivillig sex som ble omtalt av deltagerne i undersøkelsen, var overgriperen en fremmed.

I 85 prosent av tilfellene var overgriperen en venn, partner eller et familiemedlem.

Deltagerne i undersøkelsen var mellom 16 og 74 år. Gjennomsnittsalderen til kvinnene som sa de hadde hatt ufrivillig sex, var 18 år.

Straffeloven om voldtekt:

Straffelovens § 192:

Den som

a)skaffer seg seksuell omgang ved vold eller ved truende atferd, eller
b)har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c)

ved vold eller ved truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre tilsvarende handlinger med seg selv,

straffes for voldtekt med fengsel inntil 10 år. Ved vurderingen av om det er utøvd vold eller truende atferd eller om fornærmede var ute av stand til å motsette seg handlingen, skal det legges vekt på om fornærmede var under 14 år.

«Ungdomsvoldtekt»:

Denne typen overgrep kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, og det har nesten alltid vært alkohol med i bildet.

Som regel blir det ikke brukt makt eller vold, men «et nei» blir ikke respektert. Jenta orker eller tør ikke gjøre noe særlig motstand, men håper heller at han skal bli ferdig snarest mulig. Hun ønsker bare å glemme det som har skjedd, og klandrer seg ofte etterpå for at hun ikke gjorde mer motstand.

Kilde: Grete Kvalheim / Dixi.no

I en omfattende ny studie om briters seksualliv, der 15.000 kvinner og menn i alderen 16-74 har deltatt, svarer én av ti kvinner at de har blitt tvunget til å ha sex mot sin vilje.

De som deltok i National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal) ble spurt om hvorvidt noen på noe tidspunkt har fått dem til å ha sex mot deres egen vilje. På dette spørsmålet svarte 9,8 prosent av kvinnene ja. Gjennomsnittsalderen til dem som svarte ja, var 18 år.

Blant menn var det 1,4 prosent som svarte at de hadde blitt tvunget til sex, ifølge studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

– En som har vært offer for dette i ung alder, er mer utsatt for slike overgrep senere i livet, sier hovedforfatteren av studien, Wendy Macdowall ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskeren frykter ufrivillig sex nå er i ferd med å bli normalisert. Hun mener skolene må ta opp temaet seksuell tvang i undervisningen for å snu denne utviklingen.

Én av ti kvinner også i Norge

Resultatene fra den britiske undersøkelsen samsvarer med det som har kommet frem i tidligere norske undersøkelser.

I en undersøkelse blant skoleelever i videregående skoler i Trønderlag, som ble publisert nylig, svarte nesten ti prosent av jentene at de hadde blitt tvunget til samleie eller munnsex mot sin vilje i løpet av livet. 1,5 prosent av guttene svarte det samme i studien som NTNU-forskere stod bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i en undersøkelse som Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) publiserte i 2007, oppga ti prosent av unge kvinner at de hadde opplevd å bli tvunget til sex i løpet av sitt liv.

– Det som er viktig er hva dette sier om ungdomskulturer, hva som er greit og hva som ikke er greit, sier rådgiver Lisa Arntzen i Dixi, ressurssenter for voldtatte og pårørende, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det også her til lands er behov for mer undervisning om seksuell tvang og overgrep i skolene:

– Det er viktig med undervisning for ungdom om hvor grensene går og hva som faktisk er straffbart, sier Arntzen og fortsetter:

– Min opplevelse av det er at seksualundervisningen generelt er dårlig. Den er forskjellig fra sted til sted og mange steder kunne man vært tjent med et grundigere opplegg. Når det gjelder seksuelle overgrep er det opp til hver enkelt skole hvor mye de underviser i det, noen har jevnlig foredrag, og det er bra, men de aller fleste har ikke det.

Les også: Likestillingsministeren i 2011: - Jenter har like mye ansvar som gutter ved en voldtekt

– Å bli tvunget til sex er voldtekt

- Å bli tvunget til sex er voldtekt. Men jeg tror mange ikke definerer det sånn, kanskje fordi de ikke ønsker å tenke på det på den måten, sier rådgiver Lisa Arntzen i Dixi. Foto: Dixi.no- Å bli tvunget til sex er voldtekt. Men jeg tror mange ikke definerer det sånn, kanskje fordi de ikke ønsker å tenke på det på den måten, sier rådgiver Lisa Arntzen i Dixi. Foto: Dixi.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den britiske Natsal-undersøkelsen kommer det også frem at dobbelt så mange oppgir å ha blitt utsatt for seksuell tvang, sammenlignet med dem som oppgir at de har blitt voldtatt. Andelen som svarer at de har blitt tvunget til sex, er også langt høyere enn det som kommer frem i krimundersøkelser og andelen kvinner som anmelder voldtekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at folk som har opplevd det som etter lovens definisjon er voldtekt, ikke selv vil beskrive det sånn. Vi har alltid visst at politirapportene bare viser toppen av isfjellet, kommenterer den britiske forskeren Wendy Macdowall til The Guardian.

Lisa Arntzen i Dixi er klar på at det å bli tvunget til sex er voldtekt:

– Men jeg tror mange ikke definerer det sånn, kanskje fordi de ikke ønsker å tenke på det på den måten.

Forholdene rundt voldtekt blant unge bidrar til at få anmelder disse, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjer kanskje på en fest i forbindelse med alkohol, selv om de er for unge til å drikke, og de er redde for hva foreldrene får vite. Det skjer ofte i en vennekrets hvor de kjenner overgriperen, da blir det vanskelig å si ifra, fordi de er redde for å få et stempel og bli sett ned på, sier Lisa Arntzen til ABC Nyheter.