Svenske journalister ble tatt nær grensen til Libanon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kidnapperne som har tatt de to svenske journalistene i Syria kan komme til å kreve flere millioner dollar i løsepenger, tror en svensk journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er reporteren Magnus Falkehed og fotografen Niclas Hammarström som er bortført. Begge er erfarne journalister. Ifølge svensk UD ble de bortført da de var på vei ut av Syria.

Les også: Svenske journalister tatt til fange i Syria

– Vi vet at de har vært i nærheten av Maaloula, og var på vei mot et sted i Libanon ved grensen da de ble tatt til fange eller arrestert av en ukjent gruppe, sier Kassem Hamadé.

Han er journalist i den svenske avisen Expressen og er på vei til stedet der bortføringen skjedde.

Ukjente kidnappere

Ifølge Expressens opplysninger skjedde dette lørdag i 11-tida. De hadde da forlatt byen Maaloula vest i Syria. Det er ikke kjent hvem som bortførte dem.

– Vi vet at det finnes mange aktører i dette området. Som oftest er det islamistiske opprørere som kontroller grenseområdene, men de fleste overgangene til Libanon kontrolleres av regimet, sier Hamadé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de to ikke lot høre fra seg søndag, begynte kolleger å mistenke at noe var galt. Samtidig mottok de pårørende en telefon fra kjæresten til journalistenes «fikser» i Syria. Hun fortalte at de to var tatt til fange, og at fikseren var blitt såret i hendelsen. Det er ikke kjent hva som er skjedd med med denne personen i ettertid.

Krever store summer

De to journalistene skal ifølge Expressen ikke ha hatt visum da de reiste inn i landet. Gruppen som tok dem til fange, skal ha oppgitt mistanke om spionasje som grunn.

– Ting tyder på at de har beveget seg i områder som kontrolleres av opprørere. De er erfarne journalister og vet at man ikke kan oppholde seg i områder der regimet styrer. Da blir man arrestert med en gang, sier Hamadé.

Det finnes et stort antall grupper i Syria som tjener store summer i løsepenger for personer de har bortført.

– Tre britiske journalister ble løslatt i mars etter seks måneders fangenskap, og da handlet det om flere millioner dollar, opplyser Hamadé.