Meny

Demonstranter okkuperer flere departementer i Thailand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter i Thailand har okkupert flere departementsbygg tirsdag for å forsøke å tvinge statsminister Yingluck Shinawatra til å gå av.

Flere hundre demonstranter inntok både innenriksdepartementet og departementene for landbruk, transport og for sport og turisme og krevde at alle ansatte som var på jobb, måtte forlate bygningene innen én time.

– Vi må gå ut nå, for demonstrantene kommer til å kutte alle data- og telefonforbindelser, sa sport- og turistminister Somsak Pureesrisak da han var på vei bort fra kontoret sitt.

Sikkerhetslov

Titusenvis av demonstranter har de siste dagene protestert mot statsminister Yingluck Shinawatra, og mandag ble finans- og utenriksdepartementet stormet.

Les mer: Kaos under demonstrasjon i Bangkok

Demonstrantene krever at Shinawatra må gå av. Hun nekter å etterkomme kravet, og innførte mandag i stedet en spesiallov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Loven gir blant annet myndighetene utvidede muligheter til å blokkere veier, innføre portforbud, forby ansamlinger av mennesker og gjennomføre omfattende sikkerhetssjekker av folk. Denne sikkerhetsloven gjelder nå for hele Bangkok.

Da Shinawatra ankom nasjonalforsamlingen tirsdag, understreket hun at myndighetene vil avstå fra all voldsbruk.

– Alle må overholde loven og ikke bruke opptøyer for å overprøve den, sa hun til det store pressekorpset som sto utenfor parlamentsbygningen.

Mistillitsforslag

Tirsdag skulle også nasjonalforsamlingen debattere Shinawatra og den politiske krisen i landet og stemme over et mistillitsforslag mot henne. Regjeringspartiet Puea Thai har imidlertid et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og mistillitsforslaget ventes å bli nedstemt med god margin.

Yingluck Shinawatra er søster til landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i et militærkupp i 2006 og senere dømt for korrupsjon.

Demonstrasjonene de siste par dagene er de største siden 2010, da over 90 sivile ble drept i sammenstøt med militæret.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus