Meny

Stortingsflertall for gjennomgang av Afghanistan-deltakelse

Venstre-leder Trine Skei Grande krever en fullstendig gjennomgang av Norges bidrag til Afghanistan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) åpner for at norske soldater kan komme til å bli værende i Afghanistan, går det mot flertall i Stortinget for en full gjennomgang av den norske deltakelsen.

Allerede i desember i fjor foreslo Venstre en helhetlig gjennomgang av Norges engasjement i Afghanistan. Nå har partiet fått KrF med seg på laget og får støtte fra både Ap og SV.

– Vi krever en fullstendig gjennomgang av hele oppdraget vårt i Afghanistan. Hva som har fungert bra, hva som har fungert dårlig, og hva kan vi lære av det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

SVs Bård Vegar Solhjell sier at et slikt forslag «naturligvis vil få vår støtte», og ifølge avisen er også leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), enig.

Kravet om en full gjennomgang er aktualisert etter at forsvarsministeren under et besøk i Afghanistan sa at det ikke er aktuelt for Norge å trekke seg ut nå.

– Jeg ser ikke for meg at det er veldig aktuelt at vi skal bidra med noe helt annet enn vi gjør i dag. Vi løser dagens oppdrag på en veldig god måte, sa hun til NTB søndag.

Bård Vegar Solhjell mener utspillet var «uklokt», og understreker at SV mener det militære bidraget fra Norge må reduseres, noe også KrF-leder Knut Arild Hareide er enig i.

– Vi ser for oss et mindre omfang etter 2014, sier han.

Solhjell er skeptisk til at Søreide varsler fortsatt norsk tilstedeværelse før det er diskutert i Stortinget.

– Vi trenger en grundig behandling og vedtak i nasjonalforsamlingen før vi melder fra om vår posisjon, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus