Listhaug møtt av demonstranter i Vestby

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag ble møtt av demonstranter da hun mandag var på befaring på Delijordet i Vestby hvor møbelkjeden Ikea planlegger å bygge et nytt varehus. Ordfører John Arthur Ødbehr (H) til venstre.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag ble møtt av demonstranter da hun mandag var på befaring på Delijordet i Vestby hvor møbelkjeden Ikea planlegger å bygge et nytt varehus. Ordfører John Arthur Ødbehr (H) til venstre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Landbruksministeren ble møtt av bønder og demonstranter fra Norges Bygdeungdomslag da hun mandag var på befaring i Vestby, der IKEA vil bygge varehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK gir Listhaug grønt lys til gigantutbyggingen, men understreker at det er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som skal fatte endelig vedtak i saken.

Den forrige regjeringen var skeptisk til planene og ville verne matjorda på Delijordet i Vestby i Akershus.

Les også: – Listhaug er ikke inhabil

– Holder løftet vårt

Før valget flagget både Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg og Høyres nestleder Jan Tore Sanner et klart ja til IKEAs planer i Vestby.

Dersom regjeringen gir sitt endelige samtykke, kan varehuset stå ferdig om tre-fire år.

Sylvi Listhaug forteller at det er flere grunner til at hun nå gir grønt lys for IKEA-bygget.

– For det første lovet Frp og Høyre før valget at vi ved et regjeringsskifte skulle etterkomme ønsket til kommunestyret i Vestby, hvor flertallet har stemt ja til dette. Det er også snakk om et mindre areal enn det som først var planlagt. Dessuten vil kommunen dyrke opp et tilsvarende areal et annet sted i kommunen, sier hun til E24.

Les også: Norsk meieribransje er i Sylvi Listhaugs gråsone

Matjord forsvinner

Listhaug ble møtt av både unge demonstranter Bygdeungdomslaget og bønder fra Vestby da hun kom på befaring til det omstridte jordet mandag.

Bøndene har kjempet hardt mot IKEA-planene på Delijordet. Norges Bondelag mener regjeringen svekker landets evne til å produsere egen mat. De mener Listhaug nå gir bort «en av norsk landbruks indrefileter» til IKEA.

– Det er dramatisk og provoserende at en landbruksminister, som har sagt at hun vil arbeide for høyest mulig selvforsyning av mat, reiser rundt og anbefaler nedbygging av jordene på denne måten. Slik vi ser det er dette et klart brudd på målet i regjeringsplattformen. Konsekvensen av at jordene forsvinner er at Norges evne til å produsere egen mat svekkes, sier første nestleder i Norges Bondelag, Kristin Ianssen.

I forrige uke ga landbruksministeren Trondheim kommune tillatelse til å omregulere 880.000 kvadratmeter jord til boligbygging. (©NTB)

Personvernpolicy