Meny

73 anmeldte personran så langt i november

RAN: Hittil i november har det vært 73 anmeldte personran i Oslo. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Poltiet mener antallet personran i Oslo kommer til å nærme seg 1.000 i løpet av 2013. Likevel mener politimesteren i Oslo at de er på rett vei.

– Fra oktober har vi hatt en positiv nedadgående kurve av anmeldelser av personran i hovedstaden. I helga hadde vi tre ran til tross for at byen var full av folk i forbindelse med cupfinalen, sier fungerende politimester i Oslo politidistrikt Roger Andresen til ABC Nyheter.

Hittil i november har det vært 73 anmeldte personran i Oslo. Til sammenligning registrerte politiet 120 anmeldte ran i oktober og 103 i september.

Andresen er fornøyd med utviklingen.

– Vi har jevnlig plukket ut ransmenn for å få tallet ned, sier han.

Les også: 17-åring pågrepet etter ran på Mortensrud

Disse blir ranet

Av de 27 personene som er siktet for personranene i november, er tolv under 18 år. 16 av de 27 er norske statsborgere og alle er menn eller gutter.

Av de 73 ofrene er ti personer under 18 år.

Politiets statistikk viser at menn er mest utsatt for å blir ranet - kun 15 av de 73 er kvinner.

UTVIKLING: Visepolitimester Roger Andresen er fornøyd med at antallet anmeldte personran har blitt færre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixUTVIKLING: Visepolitimester Roger Andresen er fornøyd med at antallet anmeldte personran har blitt færre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Det er nok dessverre slik at ranene skjer når folk er beruset. Det er likevel viktig for meg å si at det er ranspersonen som har det hele og fulle ansvaret for et ran, sier han.

Politiet tror at antallet ransanmeldelser i løpet av 2013 trolig kommer til å ende opp nærmere 1000 anmeldelser. Det er på nivå med 2010 og 2011 da det var henholdsvis 991 og 976 anmeldelser.

Les også: Kvinne (88) brutalt ranet i Oslo

Fem tiltak

Etter en høst med mange personran i hovedstaden kunngjorde politiet og Oslo kommune fem strakstiltak for å få kontroll på situasjonen.

Dette er tiltakene:

  • Vakthold ved taxiholdeplasser
  • Flere nattbusser
  • Flere Oslo-vakter
  • Uniformerte kommuneansatte i gatene
  • Forskningsprosjekt på motiv bak ran

I de mest hektiske julebordshelgene frem til nyttår vil det bli satt inn vakthold ved de mest sentrale taxiholdeplassene, samt økt beredskap på nattestid.

Til ABC Nyheter sier Andresen at de nå jobber med å følge opp tiltakene.

– Vi vet hvem som raner, hvor det skjer og når det skjer. Det vi nå ønsker er å vite mer om motivene. Vi er nå i kontakt med forskere for å få igang er forskningsprosjekt for å fikk ut motivene til gjerningsmennene, sier han.

Les også: Fabian Stang: - Barna mine har blitt ranet

– Dette er vår by!

Oslo-ordfører Fabian Stang har tidligere uttalt til ABC Nyheter hvor viktig det er at ran blir anmeldt og at ranerne blir tatt.

– Det er viktig å få tatt ranerne, både av hensyn til ofrene men også av hensyn til dem selv, slik at vi kan få dem ut av kriminaliteten tidlig, sa Stang.

Han advarte likevel mot at folk holder seg hjemme som følge av høstens ransbølge.

– Truslene mot barn og unge som blir ranet, om at de skal drepes om de forteller det til noen, er ikke reelle. Jeg tror foreldrene er flinke til å hjelpe barna til å forstå dette, og det er viktig at vi ikke gir opp å anmelde overfall.

– Hvis vi holder oss hjemme, har kjeltringene vunnet. Dette er vår by!, sa han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus