Meny

Tar seg inn i utenriksdepartementet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailandske demonstranter har tatt seg inn i utenriksdepartementet i Bangkok, ifølge øyenvitner.

Hundrevis av thailandske opposisjonelle tvang seg mandag inn på utenriksdepartementets område i Bangkok, og okkuperte dermed den andre viktige regjeringsbygningen på en dag, sier en talsmann for departementet.

Dette skjedde få timer etter at demonstranter stormet finansdepartementet i en dramatisk eskalering av forsøkene på å velte sittende statsminister Yingluck Shinawatra.

– Flere hundre demonstranter brøt gjennom porten og tok seg inn på området til utenriksdepartementet, sier talsmannen, Sek Wannamethee, ifølge AFP.

– Det var mange funksjonærer som jobbet der på dette tidspunktet, og demonstrantene ba dem om å forlate stedet og ikke komme på jobb i morgen.

Demonstrantene befinner seg på området utenfor utenriksdepartementet, men har ikke tatt seg inn i bygningene, sier han.

Massedemonstrasjonene mot Yingluck og broren, den styrtede statsministeren Thaksin Shinawatra, er de største siden 2010, da kongeriket ble rystet av de verste politiske blodsutgytelsene på flere tiår, med mer enn 90 sivile drept.

Uroen har skapt frykt for en ny periode med gatevold i et land som har vært gjennom flere episoder med politisk uro siden kongevennlige generaler kastet Thaksin i et kupp i 2006.

Politiet sier omkring 30.000 demonstranter som er motstandere av Yinglucks valgte regjering mandag morgen marsjerte mot mer enn et dusin statlige organer i hovedstaden, blant disse politi- og militærbaser samt flere tv-stasjoner. Men antallet demonstranter later til å ha økt i løpet av ettermiddagen.

Okkuperte finansdepartementet

Hundrevis av demonstranter under ledelse av Suthep Thaugsuban strømmet til finansdepartementets bygninger, der de fremdeles befant seg flere timer senere.

– Det var en fredelig overtakelse av folket, sa Suthep ved en pressekonferanse fra departementet, der han ba om at “alle statlige kontorer” skulle okkuperes tirsdag.

– Thaksinsystemet fungerer ikke lenger, sa han, og lovet å trosse politiets advarsler om at demonstrantene skal forlate departementet.

Suthep, en veteranpolitiker som har holdt oppildnende taler under nærmere en måned med protester, sier fremtidig “politisk reform” vil avgjøres av demonstrantene.

Noen av demonstrantene har tidligere bedt om at militæret skal intervenere i landet som har sett 18 faktiske kupp eller forsøk på kupp siden det ble et konstitusjonelt monarki i 1932.

180.000 demonstranter

En større demonstrasjon søndag brakte opptil 180.000 demonstranter mot regjeringen til Bangkoks gater. Tusener av regjeringsvennlige “rødskjorter” befinner seg fremdeles i en fotballstadion i Bangkok, til støtte for Yingluck og Thaksin.

Demonstrasjonene er den største utfordringen hittil for Yingluck, som kom til makten ved valget i 2011 takket være støtten fra rødskjortene, hvis protester i 2010 ble knust av den tidligere regjeringen.

Yingluck uttalte mandag til reportere at hun hverken vil gå av eller oppløse nasjonalforsamlingen, trass det økende presset.

Men eksperter sier hun begynner å gå tom for handlingsrom.

– Det vil være svært vanskelig for Yingluck å forbli i statsministerstolen, for ikke å snakke om å få noe gjort, sier Thitinan Pongsudhirak, direktør ved Institutt for sikkerhet og internasjonale studier ved Bangkoks Chulalongkornuniversitet.

Amnesti

Den thailandske hovedstaden har vært stilt overfor flere uker med opposisjonsstøttede demonstrasjoner, som ble utløst av en amnestilov som kunne ha tillatt Thaksin å vende hjem fra sitt selvpålagte eksil.

Amnestiloven, som ble avvist av overhuset i parlamentet, har også forarget Thaksins tilhengere fordi den ville benåde dem som sto bak militæraksjonene mot deres protester i 2010.

Den tidligere statsministeren Abhisit Vejjajiva, nå opposisjonsleder, og hans visestatsminister Suthep, risikerer drapstiltale for å ha hatt overoppsyn med militæraksjonen.

I et annet slag mot regjeringen blokkerte grunnlovsdomstolen i forrige uke regjeringspartiets planer om et fullstendig valgt senat. Det opposisjonelle partiet Demokratene forsøker å øke presset mot Yingluck med en mistillitsdebatt tirsdag, selv om partiet hennes dominerer i underhuset.

Avskydd

Thaksin, en milliardær innen telekomindustrien som siden ble politiker, har sterk støtte blant landets landsbyboere og urbane arbeiderklasse, men er avskydd av eliten og middelklassen, som anklager ham for å være korrupt og en trussel mot monarkiet.

– Yingluck, Thaksin deres parti og deres korrupte system må gå denne uken, sier demonstranten Thanabhum Prompraphan (50) til AFP.

– Dette er virkelig folkemakt. Vi vil forbli fredelige… fløytene er vårt våpen, sier han.

En rekke protester fra de rojalistiske “gulskjortene” bidro til å utløse kuppet som veltet Thaksin, som nå lever i selvpålagt eksil i Dubai for å unngå fengselsstraff for korrupsjon, som han mener er politisk motivert.

Kong Bhumibol Adulyadej (85) er en elsket skikkelse i Thailand, men har vært ved dårlig helse i flere år. Palasset er taust om hvordan hans eventuelle arvefølge skal sikres.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus